HurPedia

girl tomatoes shutterstock 440076301 0

Grönsaksträdgård för Nybörjare: Den Kompletta Guiden

Grunderna i att Plantera och Odla en Grönsaksträdgård

Denna omfattande guide täcker hur man startar en grönsaksträdgård från grunden, vilka grönsaker man ska odla och när man ska plantera vad. Vi har också lagt till en ”startträdgård” plan bestående av lättodlade grönsaker, samplanteringstekniker och några vackra blommor! Låt detta år bli året då du odlar en framgångsrik trädgård!

Grönsaksträdgård för Nybörjare

Varför trädgårdsarbete, frågar du? Vad sägs om att njuta av de bästa grönsakerna och frukterna du någonsin ätit? Om du aldrig har smakat trädgårdsfärsk mat, kommer du att bli förbluffad över de söta, saftiga smakerna och de livliga texturerna. Det finns absolut inget som färska grönsaker, särskilt om du odlar dem själv—vilket du kan!

Relaterade inlägg:// Topp 10 Trädgårdstips för Nybörjare

Välj rätt plats

Att välja en bra plats för din trädgård är absolut avgörande. En dålig plats kan resultera i dåliga grönsaker! Här är några tips för att välja en bra plats:

Solig plats.De flesta grönsaker behöver 6 till 8 timmar direkt solljus dagligen. Några grönsaker (mest bladgrönsaker) tolererar lite skugga.

Bra dränering och inte för blött.Om du har dåligt dränerad jord där vatten samlas, plantera grönsakerna i en upphöjd bädd eller upphöjd rad för förbättrad dränering. Blöt jord innebär blöta rötter, vilket kan leda till ruttnande rötter. Om du har stenig jord, bearbeta jorden och ta bort stenarna, eftersom de kan störa rotutvecklingen och göra plantorna svagare.

Stabil och inte vindig.Undvik platser som utsätts för starka vindar som kan slå omkull dina unga plantor eller hindra pollinatörer från att göra sitt jobb. Du vill inte heller plantera på en plats som får mycket fottrafik eller översvämmas lätt. Plantera på en plats som skulle göra Guldlock glad—någonstans som är ”precis lagom”.

Näringsrik jord.Din jord matar dina växter. Du kommer att få svaga och ohälsosamma växter om du har tunn, näringsfattig jord. Blanda in rikligt med organiskt material för att hjälpa dina växter att växa.

Grönsaksträdgård

Välja storlek på trädgården: Börja smått!

Kom ihåg: Det är bättre att vara stolt över en liten trädgård än att vara frustrerad över en stor!

Ett av de vanligaste misstagen nybörjare gör är att plantera för mycket för tidigt – mycket mer än någon någonsin kan äta eller vilja ha! Om du inte vill att zucchinis ska ta upp plats på vinden, planera din trädgård med omsorg. Börja smått, och odla bara det du vet att du och din familj kommer att äta.

Storlek på trädgården

  • Om du planterar i marken, är en trädgård på 10 x 10 fot (ca 9 kvadratmeter) en hanterbar storlek. Välj 3 till 5 av dina favoritgrönsaker och köp 3 till 5 plantor av varje sort.
  • Om du planterar i en upphöjd bädd, är en storlek på 4 x 4 fot eller 4 x 8 fot (ca 1,2 x 1,2 meter eller 1,2 x 2,4 meter) bra för nybörjare. Se vår guide för upphöjda trädgårdsbäddar, som täcker fördelarna med upphöjda bäddar, hur man bygger en upphöjd bädd och vilken typ av jord som passar bäst.
  • Om du vill gå större, är en trädgård på 12 x 24 fot (ca 22 kvadratmeter) förmodligen den största storleken en nybörjare bör försöka sig på. Till exempel kan en trädgård som ska mata en familj på fyra personer inkludera 3 kullar med gul squash, 1 hög med zucchini, 10 blandade paprikor, 6 tomatplantor, 12 okraplantor, en 12-fots rad med buskbönor, 2 burar med gurkor, 2 auberginer, 6 basilika, 1 rosmarin och några lågvuxna örter som oregano, timjan och mejram.

Oavsett storleken på din trädgård: Se till att du har gångar med jämna mellanrum, ungefär var fjärde fot (ca 1,2 meter), så att du kan komma åt dina plantor för att rensa ogräs och skörda. Se bara till att du enkelt kan nå mitten av raden eller bädden utan att trampa på jorden.

Välja grönsaker

Som nybörjare är det bäst att börja med att välja lättodlade grönsaker som också är produktiva. Nedan har vi listat några av de enklaste grönsakerna för nybörjare. De flesta bör sås direkt i jorden från frön, om inte annat anges.

Det är också klokt att kontakta din lokala rådgivningstjänst för lantbruk och trädgård för att ta reda på vilka växter som växer bäst i ditt område. Till exempel, om du bor i ett område med extremt varmt väder, kan grönsaker som föredrar svalare temperaturer ha det svårt.

Topp 10 enklaste grönsakerna att odla

(Tips: Klicka på en grönsaks namn för att se dess detaljerade odlingsguide.)

  • Sallad
  • Gröna bönor
  • Rädisor
  • Tomater (genom omplantering, dvs. små plantskoleväxter)
  • Zucchini
  • Paprika (genom omplantering, dvs. små plantskoleväxter)
  • Rödbetor
  • Morötter
  • Mangold, spenat eller grönkål
  • Ärter

Blanda in blommor som tagetes – de avskräcker skadedjur, lockar pollinatörer och tillför färg!

Fem tips för att välja grönsaker:

  1. Välj vad du (och din familj) tycker om att äta. Om ingen gillar brysselkål, slösa inte tid på att plantera dem! Men om dina barn älskar grönsaker, lägg mer energi på att odla en stor skörd av dessa.
  2. Var realistisk om hur många grönsaker din familj kommer att äta. Var försiktig så att du inte överplanterar, eftersom du bara kommer att sträcka dig för tunt genom att försöka ta hand om massor av växter! (Du kan alltid ge bort överskottet till vänner, familj eller det lokala härbärget.)
  3. Tänk på tillgången av grönsaker i din matbutik. Kanske vill du odla tomatillos istället för vitkål eller morötter, som är lättillgängliga i ditt område. Vissa grönsaker är också så mycket bättre när de är hemodlade att det nästan är synd att inte överväga dem (vi tänker på trädgårdssallad och tomater). Hemodlade örter är dessutom mycket billigare än de som säljs i mataffären.
  4. Var förberedd på att ta hand om dina växter under hela växtsäsongen. Ska du åka på sommarsemester? Kom ihåg att tomater och zucchinis växer som bäst mitt under sommaren. Om du är borta under delar av sommaren behöver du någon som kan ta hand om grödorna, annars kommer de att lida. Du kan också välja att odla svalväxter som sallad, grönkål, ärtor och rotfrukter under de svalare månaderna sent på våren och tidigt på hösten.
  5. Använd frön av hög kvalitet. Fröpaket är billigare än enskilda plantor, men om fröna inte gror är både dina pengar och tid bortkastade. Några extra ören som spenderas på vårens frön kommer att löna sig med högre skördar vid skörd.

Var och när du ska plantera

Denna process är enkel om du bara odlar två eller tre tomatplantor. Men om du planerar att odla en hel trädgård behöver du tänka på följande:

  • Var ska varje växt placeras?
  • När behöver varje grönsak planteras?

Här är några riktlinjer för att arrangera dina grönsaker:

  • Inte alla grönsaker planteras samtidigt. “Kallvädersgrönsaker” som sallad, broccoli och ärtor växer i det svalare vädret under tidig vår (och höst). “Varmvädersgrönsaker” som tomater, paprikor och gurkor planteras inte förrän jorden värms upp under sen vår och sommar.
  • Plantera höga grönsaker (såsom böngroddar på ett spaljé eller sötmajs) på den norra sidan av trädgården så att de inte skuggar kortare växter. Om du får skugga i en del av din trädgård, spara det området för små, kallvädersgrönsaker. Om skugga är oundviklig i delar av din trädgård, spara dessa områden för kallvädersgrönsaker som uppskattar skugga när vädret blir varmare.
  • De flesta grönsaker är ettåriga (planteras varje år). Om du planerar att odla “perenna” grödor som sparris, rabarber och vissa örter, ge dem permanenta platser eller bäddar.
  • Tänk på att vissa grödor mognar snabbt och har en mycket kort skördeperiod (rädisor, buskbönor). Andra växter, som tomater, tar längre tid att producera men ger också skörd under en längre period. Dessa “mognadsdagar” anges vanligtvis på fröpaketet.
  • Stagger planteringarna. Du vill inte plantera alla dina salladsfrön på samma gång, annars måste du skörda all sallad runt samma tid! Stagger planteringarna med några veckor för att hålla dem i gång!

När du ska plantera vad

Varje region har en annan planteringstid baserad främst på vädret, och varje grönsak har sina temperaturpreferenser. Se Almanac’s Best Planting Dates—en trädgårdskalender anpassad till dina lokala frostdatum. Ange bara ditt postnummer!

För specifik planteringinformation, se våra individuella Odla Guider för över 100 populära grönsaker, örter och frukter. För varje gröda ger vi specifik information om hur du planterar, odlar och skördar, inklusive bevattning, gödsling och skadedjurskontroll!

Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar