HurPedia

Alderskalkylator Copy

Ålderskalkylator | Hur gammal är jag?

Ålderskalkylator

Använd den här kalkylatorn för att enkelt beräkna din ålder, eller åldern på någon annan. Ange bara födelsedatumet och klicka på ”beräkna” för att få din ålder i år, månader, veckor och dagar för att använda den som en ”hur gammal är jag kalkylator” a.k.a. Pearson ålderskalkylator. Beräkna åldern på ett objekt, som en bil eller ett hus genom att ange tillverkningsdatumet eller byggdatumet istället.

Hur man beräknar ålder

Denna gratis online-åldersräknare gör det så enkelt som möjligt att beräkna åldern för en person, lös egendom, fastigheter, institution, företag. Allt du behöver ange är födelsedatum / konstruktion / etablering osv., och klicka på ”Beräkna ålder”. Resultatet kommer att visa dig antalet fulla år, månader, veckor och dagar och är användbart när du svarar på frågor som ”hur gammal är jag i år”, ”hur gammal är jag i dagar” eller ”hur gammal är jag i månader”, ”hur gammal är X” och så vidare.

Relaterade inlägg :// Hur många dagar till julafton

Om du frågar dig själv hur gammal du är och vill få svaret för hand, måste du se till att du tar hänsyn till skottår (366 dagar istället för 365 dagar, februari får en extra dag), så det kan vara en tråkig uppgift. Om du gör denna beräkning för en historisk person måste du också ta hänsyn till möjliga skillnader i den kalender som användes när de föddes och idag. Till exempel använde vissa östeuropeiska länder den julianska kalendern tills de bytte till den gregorianska på slutet av 1800-talet och början av 1900-talet (i olika år för olika länder).

Åldersberäknaren utifrån födelsedatum kan också hjälpa dig att beräkna din ålder vid en viss tidpunkt efter din födelsedag (DoB). För att göra det anger du helt enkelt datumet för att beräkna åldern i fältet som är märkt som sådant. Om du behöver veta din ålder per timme, minut eller sekund kan du istället använda vår tidsräknare.

Hur gammal är jag?

Även om det ser ut att vara förvånansvärt enkelt är svaret på ovanstående fråga inte så enkelt som du tror. Men du kanske säger att även 2-3-åringar kan använda sina fingrar för att svara på den frågan, så hur svårt kan det vara, eller hur? Att svara på ”Hur gammal är jag?” är faktiskt ganska komplicerat – läs vidare för att lära dig varför.

Den här åldersräknaren är baserad på hur människoåldern beräknas i de flesta västerländska länder. Det betyder att när en person föds är deras ålder 0 och den blir 1 exakt ett år efter deras födelse, eller som vi säger, på deras födelsedag. Samma sak gäller för egendom, etableringar osv.

I andra kulturer, som i Östasien, är åldersräkning annorlunda. I vissa länder börjar en person sitt liv vid åldern av 1 (enligt västerländsk standard). Sedan läggs ytterligare ett år till deras ålder på nyårsdagen, även om detta händer på den andra dagen av deras liv. Detta har till stor del att göra med traditionella spådomsmetoder och religion; och det kan skapa en skillnad i en persons ålder på ett eller två år mellan västerländska och östasiatiska räknesystem.

För att förvirra saken ännu mer, när folk frågar om sin ålder presenterar vissa sin fullständiga ålder, medan andra presenterar sin löpande ålder. Så till exempel, om du på din senaste födelsedag har avslutat ditt 21:a år kan du säga att du är 21 år gammal. Men du kan också säga att du är 22 år gammal, vilket skulle vara din löpande ålder (som i den ålder du för närvarande är på väg mot att slutföra).

Det är inte så uppenbart hur man svarar på frågan ”hur gammal är du” nu, eller hur? Även vår födelsedagsräknare kommer bara att ge dig ett av de möjliga svaren när du anger ditt födelsedatum…

Löpande ålder kontra fullbordad ålder

Oavsett om du presenterar din löpande ålder eller fullbordad ålder när du blir tillfrågad hur gammal du är beror på sammanhanget, sedvänjor eller i vissa fall krav från dokumentet du behöver fylla i, vilket kan inkludera lagliga instruktioner. Följ alltid dessa när de ges, eller fråga om du är osäker.

Oavsett, när du vet vilken ålder du ska presentera måste du beräkna den genom att använda ditt födelsedatum. För att beräkna den fullbordade åldern, bestäm hur många hela år som har passerat sedan din födelsedag. För att beräkna den löpande åldern, lägg helt enkelt till ett till den fullbordade åldern. Det är så enkelt det.

Hur gammal var jag på en given datum?

Med användning av fältet ”Beräkna ålder på” kan man ange ett datum i det förflutna för att kontrollera hur gammal man var vid det datumet. Till exempel kanske du vill kontrollera hur gammal du var vid invigningsceremonin för de Olympiska sommarspelen 2012, bara ange ditt födelsedatum i det första fältet, startdatumet för spelen i det andra och tryck på beräkna. Om du till exempel föddes den 10 april 1985, skulle du ha varit 27 år gammal, eller för att vara exakt – 9970 dagar gammal.

Med samma fält kan ett datum i framtiden specificeras för att beräkna hur gammal man skulle vara vid en given tidpunkt i framtiden. Till exempel, om du föddes 1994, skulle du vara 46 år gammal år 2040.

Hur många dagar har jag levt?

Att kontrollera hur många dagar, veckor eller månader man har levt är lätt med hjälp av denna åldersräknare. Räknaren ger dessa nummer för alla utförda beräkningar, så ange bara ditt födelsedatum och tryck på knappen för att se svaret. Som ett exempel skulle en person född den 1 januari 1988 ha levt exakt 12 511 dagar den 4 mars 2022. Det skulle ge en kronologisk ålder på 34 år, 3 månader och 2 dagar.

FAQs

Hur vet man åldersskillnaden?

Så här beräknar du åldersskillnaden:
Subtrahera de två åldrarna.
Ta det absoluta värdet av skillnaden för att säkerställa ett positivt resultat: åldersskillnad = abs(age1 – age2) åldersskillnad = abs(24 år – 31 år) åldersskillnad = 7 år.

Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar