HurPedia

hur lang ar en fotbollsmatch

Hur Lång är en Fotbollsmatch | Givet Tid och dess regler

Hur lång är en fotbollsmatch

En typisk fotbollsmatch varar i 90 minuter och består av två halvlekar på 45 minuter. Denna varaktighet sattes 1866, under en sammandrabbning mellan London och Sheffield. För att lösa problemet kom båda lagen överens om att spela i 90 minuter.

Sedan dess har denna varaktighet blivit en regel som följs över hela världen. Det finns dock vissa undantag från regeln. I den här artikeln utforskar vi ämnet mer i detalj.

Relaterade inlägg:// Hur Stor är en Fotbollsplan | Mått på en fotbollsplan

Fotbollsmatch Givet Tid

Inom fotboll varar en match vanligtvis i 90 minuter, uppdelad i två halvor på 45 minuter vardera, med en 15-minuters paus emellan. Det finns dock omständigheter där ett spel inte strikt följer denna tidsram.

För det första, under professionella matcher, har domaren befogenhet att lägga till ytterligare tid i slutet av varje halvlek, känd som stopptid eller skadetid, för att kompensera för förlorad tid på grund av skador, byten, tidsslöseri eller andra förseningar. Denna tillagda tid är vanligtvis några minuter och meddelas av den fjärde domaren eller anges på en tavla som hålls upp av den assisterande domaren.

För det andra, i knockouttävlingar eller ligamatcher med slutspel, om resultatet är oavgjort vid slutet av ordinarie tid, kan förlängning spelas för att avgöra vinnaren. Förlängning består av ytterligare två perioder om 15 minuter vardera, och om ställningen förblir oavgjord efter förlängning, kan matchen fortsätta till straffläggning för att avgöra vinnaren.

I vissa fall kan ett spel också överges eller skjutas upp på grund av ogynnsamma väderförhållanden, publikproblem eller andra oförutsedda omständigheter. I sådana fall kan matchen schemaläggas till ett senare datum eller ställas in helt, beroende på hur allvarlig situationen är.

Sammantaget, medan standardlängden för en fotbollsmatch är 90 minuter, kan olika faktorer påverka matchens faktiska längd, vilket säkerställer att resultatet bestäms rättvist och korrekt.

NÄR SKILLER DET?

Det finns olika omständigheter som gör att spellängden skiljer sig åt. Nedan utforskar vi dessa ytterligare.

Hur Lång är en Fotbollsmatch

UNGDOMSPEL

För att förklara bristen på kondition varar ungdomsspel ofta mindre än 90 minuter. Den exakta varaktigheten beror på åldersgruppen.

Vanligtvis spelar under sex lag två halvlekar på 10 minuter, lag under åtta spelar två halvlekar på 20 minuter, spel under tio två två halvlekar på 25 minuter, spel under tolv två halvlekar på 30 minuter, spel under fjorton två halvlekar på 35 minuter, och under sextons spel två halvlekar på 40 minuter. Om alla spelare är 17 år eller äldre kommer laget att spela de två vanliga halvlekarna på 45 minuter.

STOPP TID

Stopptid, eller skadetid, är den tid som läggs till i slutet av varje halvlek av en fotbollsmatch. Varaktigheten av detta avgörs av domaren men är ungefär proportionell mot längden på förseningarna i matchen.

Förseningarna kan orsakas av skador, allmänt tidsslöseri och förlorad tid genom byten. Även om dessa kan verka obetydliga, kan stopptid tillåta det förlorande laget att kvittera eller till och med vinna matchen.

Vanligtvis är stoppet för byten 30 sekunder per ersättare. Eftersom varje lag tillåts tre subs, kan detta vara så mycket som 3 minuter.

EXTRA TID

Om poängen är lika efter 90 minuter kan matchen i vissa tävlingar gå till förlängning. Vanligtvis består detta av ytterligare två halvlekar på 15 minuter.

Mål gjorda under tilläggstiden anses vara en del av slutresultatet. Om poängen fortfarande är lika efter tillagd tid går spelet vidare till en straffläggning. Detta är officiellt känt i spelets lagar som ”spark från straffmärket”.

Resultatet av denna shootout avgör vinnaren. Sparkar från straffmärket läggs inte till spelets slutresultat; istället används de för att bestämma vilket lag som går vidare till nästa steg i tävlingen.

TVÅBENTA SLIPSAR
I vissa tävlingar måste varje lag spela mot varandra två gånger. Känd som tvåbensband, vinnaren avgörs av den sammanlagda poängen över de två spelen.

Om resultatet blir oavgjort, tillämpas regeln för bortamål för att avgöra vilket lag som vinner. Detta innebär att de mål som gjorts av varje lag utanför sin hemmaarena jämförs.

hur lång är en fotbollsmatch

Om resultaten fortfarande är lika efter denna beräkning kommer matchen att gå till förlängning. Om det fortfarande är oavgjort efter förlängning kommer spelet att gå vidare till en straffläggning. Ibland kan ett oavgjort spel behöva spelas om; detta är dock exceptionellt sällsynt.

STRAFFAR
Om poängen är lika efter tillagd tid kommer spelet att gå över till en straffläggning. Vanligtvis kommer spelare turas om att ta ett skott på mål från en specifik plats.

Varje lag turas om att skjuta med den enda försvararen som målvakten. Vinnaren bestäms av det största antalet lyckade mål efter ett visst antal försök. Om poängen fortfarande är lika, kommer straffläggningen att fortsätta på en ”mål-för-mål”-basis.

I detta fall kommer lagen att ta skott alternativt och den som gör ett mål oöverträffat av sin motståndare vinner. Om varje spelare har tagit ett skott, kan vissa spelare behöva ta extra skott tills oavgjort.

Denna process är känd som ”plötslig död”. Så fort ett lag missar ett skott medan det andra laget gör mål är de ute ur tävlingen.

FERGIE TID
Fergietid är en fras som används i engelsk fotboll. Det hänvisar till en för lång tid i slutet av en match för att ge ett lag mer tid att kvittera eller vinna matchen.

Frasen är uppkallad efter Sir Alex Ferguson, Manchester Uniteds tidigare manager, och uppfattningen att under matcher där Man United inte vann, skulle det läggas till för mycket tid för United att göra en kvittering eller vinna matchen.

Huruvida detta verkligen existerar eller inte är en annan fråga, men motståndande fans tror verkligen att det gör det!

SAMMANFATTNINGSVIS

En vanlig fotbollsmatch är 90 minuter bestående av två halvlekar på 45 minuter. I mitten av spelet är det en 15-minuters paus som kallas ”halvtid”. Det finns några undantag från denna varaktighet, inklusive ungdomsspel och spel med extra tid och/eller straffläggningar.

För det mesta kommer dock en vanlig fotbollsmatch alltid att ta 90 minuter att följa FA:s officiella regler.

För mer information om längden på en fotbollsmatch, besök sidan om spelets lagar och FA:s regler på FA:s officiella hemsida.

Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar