HurPedia

Hur stort är Gaza?

Hur stort är Gaza?

Gazaremsan har samma landyta som Las Vegas men mer än tre gånger så många invånare. Det finns cirka 2,23 miljoner invånare i det lilla territoriet.Hela Gaza (alias Gazaremsan) är ungefär dubbelt så stor som Washington, D.C. och tre gånger så stor som befolkningen. Gaza gränsar till Medelhavet, Egypten och Israel och är en 25 mil lång sträcka av kustland (141 kvadrat miles, 365 kvadratkilometer).

Gazas kustlinje är 40 kilometer (24 miles) lång.

Gazaremsan är geografiskt ungefär lika stor som Philadelphia, Detroit eller landet Grenada.

Karta över Gaza överlagd på kartan över Washington DCOverlay (i rött) över Gazaremsans gränser över Washington, D.C. Källa: Newsweek.

Relaterade inlägg :// Sveriges befolkning | Hur Många bor i Sverige

Hur stor är Gazas befolkning?

Gazaremsan har nästan exakt samma landyta som Las Vegas men mer än tre gånger så många invånare. Det finns cirka 2,23 miljoner invånare i det lilla territoriet.

Kriget som startade den 7 oktober 2023 har dödat över 1 % av Gazas befolkning. Mer än 27 000 palestinier i Gaza har mist livet. Minst 80 % av befolkningen är internflyktingar nu.

Stapeldiagram över tillväxten av Gazas befolkning över tid.
Dess största stad, Gaza City, har en högre befolkningstäthet än någon större stad i USA, inklusive Los Angeles, med mer än 650 000 människor som bor inom dess 18 kvadratkilometer.

Innan kriget började den 7 oktober var cirka 80 % av Gazas befolkning redan flyktingar. Det finns åtta flyktingläger i det lilla territoriet – Beach camp, Bureij camp, Deir Al Balah camp, Jabalia camp, Khan Younis camp, Maghazi camp, Nuseirat camp and Rafah camp.

Med sina 1,4 kvadratkilometer (0,54 kvadratkilometer) hade Jabalia flyktinglägret – innan oktoberkriget började – den största befolkningen med cirka 116 000 registrerade flyktingar. Det är svårt att veta exakt hur många som finns kvar där. Det är i norra delen av territoriet där den israeliska militären har utfärdat många evakueringsorder och attackerat och plattat till mycket av infrastrukturen. De som stannat kvar i Jabalia och de andra lägren i norr är till stor del avskurna från de grundläggande förnödenheterna och humanitärt bistånd.

Hur stor är Rafah, Gazas minsta guvernement?

Rafah-guvernementet, den södra de flesta av Gaza-regionerna, omfattar en total landyta på 64 kvadratkilometer (25 kvadrat miles). Innan kriget började den 7 oktober var Rafah Governorate hem för 275 267 palestinier. Under krigets gång har invånare från resten av Gaza drivits längre och längre söderut. Nu uppskattas det att mer än hälften av Gazas 2,23 miljoner människor är trängda i guvernementet.

Hur stort är Gaza jämfört med Västbanken?

Västbanken är mycket större än Gaza. Det är cirka 2 260 kvadratkilometer, medan Gaza är cirka 141 kvadratkilometer. Västbankens totala befolkning är 3,25 miljoner, cirka 1 miljon människor fler än i Gaza.

Befolkningstätheten är 1 438 personer per kvadratkilometer på Västbanken och 15 603 per kvadratkilometer i Gaza.

Karta över Gaza och Västbanken. Källor är Palestine Central Bureau of Statistics och Harvard Center for Middle Eastern Studies.
Vad är avståndet mellan Gaza och Västbanken?
Palestina består av Västbanken, östra Jerusalem och Gaza. Västbanken och Jerusalem är sammankopplade, även om checkpoints gör rörelsen utmanande. Gaza är dock separerat från resten av Palestina. På de närmaste punkterna är Gaza och Västbanken (Hebron) 50 kilometer (30 miles) från varandra, men palestinier behöver israeliskt tillstånd för att passera Israel.

Hur stor är Gazas gräns mot Egypten?

Gaza och Egypten delar en gräns på 12 kilometer (7,5 mil) i Rafah. Rafah är en av tre operativa korsningar in och ut från Gaza. De andra två korsningarna, Erez i norr och Kerem Shalom i söder, står under direkt israelisk kontroll.

Efter att kriget började i oktober 2023 var alla gränser helt förseglade under två veckor. Den 21 oktober började lastbilar ta sig in i Gaza genom Rafah-gränsen och släppte in i genomsnitt 100 lastbilar dagligen, långt under snittet på 500/dag före kriget. I januari 2024 började Israel släppa in ett mycket begränsat antal lastbilar i Gaza genom Kerem Shalom-övergången.

Gazas behov och nödvändigheten av stöd

Kriget som startade i oktober 2023 har förändrat Gaza för alltid, med över 1 % av befolkningen förlorade, 80 % av invånarna internflyktingar och mycket av dess infrastruktur förstörd. När vi överväger komplexiteten i Gazas gränser och krigets inverkan på denna lilla enklav, är det tydligt att det krävs akut uppmärksamhet och internationellt samarbete för att ta itu med de humanitära behoven. Anera, som alltid, är kvar

Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar