HurPedia

Denmark Nationaldag

Denmark Nationaldag, KONSTITUTIONSDAGEN

Denmark Nationaldag 5th June

Konstitutionsdagen i Danmark firas den 5 juni för att hedra dagen då den danska konstitutionen undertecknades tillsammans med dess fyra reviderade utgåvor som inträffade samma datum. Eftersom det närmaste Danmark har till en nationaldag är Konstitutionsdagen, firas den i full ande av patriotism. Den 5 juni markerade födelsen av den danska demokratin och firas årligen med sekulära ceremonier, tal av lokala politiker, hissning av den nationella flaggan och kyrkosamlingar, för att nämna några av de händelser som äger rum över hela landet.

HISTORIA OM Denmark KONSTITUTIONSDAGEN

Konstitutionsdagen är en mycket speciell dag för Danmark. Efter flera årtionden av en absolut monarki, från 1660 till 1849, undertecknades den första konstitutionen av kung Fredrik VII år 1849, vilket slutligen förklarade Danmark som en konstitutionell monarki — ett system som endast tillåter maktutövning inom en föreskriven laglig ram.

Konstitutionen reviderades för första gången år 1866 och sedan, efter kvinnorörelsen 1915 när kvinnor fick rösträtt, genomgick 1849 års konstitution ytterligare en revidering. En tredje revidering ägde rum år 1920 följt av den slutliga versionen, undertecknad år 1953, vilken fortfarande följs utan ytterligare uppdateringar. Eftersom det inte finns någon process för ändring måste hela dokumentet av konstitutionen uppdateras vid varje ny tillägg eller borttagning av klausuler.

Du må gilla : // Sweden Nationaldag

Intressant nog har nästan alla uppdateringar av konstitutionen ägt rum den 5 juni, vilket ger mer betydelse åt datumet. Den senaste utgåvan, efter att ha avskaffat överhuset, har skapat ett enkammarsparlament. Från att tillåta kvinnor att ärva tronen till att minska andelen kvinnoröster som krävs för att ändra konstitutionen (från 45% till 40%), är den 5 juni en av de viktigaste dagarna att fira i Danmark.

Inte helt en officiell helgdag, stänger butiker och företag efter middagstid och arbetare får en halvdag ledigt. Politiska organisationer och föreningar samlas för sekulära ceremonier, Dannebrog hissas i himlen och allmänheten tillbringar dagen i kollektiv glädje.

5 FAKTA OM DANMARK SOM KOMMER ATT BLÅSA DITT SINNE

 • Det har den äldsta flaggan i bruk
  Danmarks flagga är den äldsta i historien, då den kom i dansk ägo under Slaget vid Lyndanisse år 1219.
 • Bluetooth var namnet på en dansk kung
  Bluetooth på din telefon är uppkallad efter Danmarks andra kung, Kung Harald Bluetooth.
 • Kust längre än Kinesiska muren
  Du kan inte hitta en punkt i Danmark där du inte ser havet. Det sträcker sig längs kusten på ett avstånd av 7 317 kilometer. Det är längre än Kinesiska muren!
 • Danskar säger inte ”snälla”
  Det finns inget ord för ”snälla” på danska.
 • Lyckligaste landet i världen
  Det har utsetts till världens lyckligaste land vid flera tillfällen och toppar FN:s Världsglädjerapport hela tiden.

FAQs

Är Konstitutionsdagen en allmän helgdag?

Konstitutionsdagen har förblivit en halvdag ledigt från 1891 till 1975. Även idag är det inte en officiell helgdag, men i stort sett observeras den som en.

What is a National Day in Denmark?

The Constitution Day, on June 5.

Vad hände på konstitutionens dag?

Danmark förklarades vara en konstitutionell monarki.

Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar