HurPedia

hur lang tid tar det att aka till manen2

Hur Lång tid tar det att åka till Månen | Vårt avstånd från månen

Här utforskar vi hur lång tid det tar att komma till månen och vilka faktorer som påverkar resan till vår steniga följeslagare.

Om du ville åka till månen, Hur Lång tid tar det att åka till Månen?

Tja, svaret beror på ett antal faktorer som sträcker sig från positionerna för jorden och månen, till om du vill landa på ytan eller bara glida förbi, och särskilt till den teknik som används för att driva dig dit.

Den genomsnittliga restiden till månen (förutsatt att månen är din avsedda destination), med nuvarande raketframdrivning är cirka tre dagar. Den snabbaste flygningen till månen utan stopp uppnåddes av NASA:s New Horizons-sond när den passerade månen på bara 8 timmar och 35 minuter på väg till Pluto.

Hur Lång tid tar det att åka till Månen
Det tar cirka 3 dagar att komma till månen med nuvarande raketteknik.

Hur Lång tid tar det att åka till Månen

Restiden mellan himlakroppar påverkas främst av den energi som investeras i resan. Denna energi omfattar ansträngningarna från bärraketen, raketmotorernas manövrar och användningen av drivmedel. Rymdfärd kretsar i huvudsak kring att hantera energi effektivt.

Vanliga lösningar för månöverföringar inkluderar Hohmann-liknande och gratis returöverföringar. Den förstnämnda kräver minst energi men kan begränsas av uppskjutningsförhållanden och lämpar sig bäst för kortare resor.

Den senare, även om den kräver mer energi, säkerställer säkerheten genom att tillåta en återgång till jorden även om raketmotorn misslyckas under införandet av en omloppsbana. Apollo-uppdragen använde gratis returöverföringar och tog vanligtvis cirka 3 dagar att nå månen, medan Hohmann-liknande överföringar vanligtvis varar cirka 5 dagar på grund av månens varierande avstånd från jorden.

För närvarande var den snabbaste besättningsflygningen till månen Apollo 8. Rymdfarkosten gick in i månbanan bara 69 timmar och 8 minuter efter uppskjutningen enligt NASA.

Här tar vi en titt på hur lång tid en resa till månen skulle ta med tillgänglig teknik och utforskar restiderna för tidigare uppdrag till vår månkamrat.

Hur Långt Bort Är Månen ?

För att ta reda på hur lång tid det tar att komma till månen måste vi först veta hur långt bort den är.

Det genomsnittliga avståndet mellan jorden och månen är cirka 238 855 miles (384 400 kilometer), enligt NASA. Men eftersom månen inte kretsar runt jorden i en perfekt cirkel, är dess avstånd från jorden inte konstant. På sin närmaste punkt till jorden – känd som perigeum – är månen cirka 226 000 miles (363 300 km) bort och längst bort – känd som apogee – är den cirka 251 000 miles (405 500 km) bort.

Hur lång tid tog det att gå till Månen 1969?


Den allra första månlandningen skedde 1969 med Apollo 11-uppdraget. Detta var ett stort ögonblick i historien när astronauterna Neil Armstrong och Buzz Aldrin tog de första stegen på månen (den tredje astronauten på detta uppdrag, Michael Collins, förblev i månbanan). De sköt upp från Kennedy Space Center den 16 juli 1969 och anlände till månen den 20 juli 1969.

Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar