HurPedia

Hur man virkar for nyborjare 1

Hur man virkar för nybörjare: En komplett guide

Virkning är en rolig, avkopplande hobby som alla kan göra! I den här omfattande steg-för-steg-guiden kommer vi att diskutera hur man virkar. Vi kommer att täcka allt du behöver veta för att komma igång – från grunderna om hur du håller din krok, till de sex vanligaste virksömmarna. Vi kommer till och med att prata om det bästa garnet att använda och var du kan hitta enkla virkmönster gratis.

Om du är intresserad av att starta en ny hobby eller lära dig en ny färdighet, är du på rätt plats! Efter att ha läst den här virkade startguiden är du redo att skapa vackra bärbara föremål som halsdukar, mössor och filtar.

Hur man virkar för nybörjare

Om du alltid har velat lära dig att virka men inte vetat var du ska börja, är den här guiden för dig! Du kommer att kunna lära dig grunderna i virkning med dessa lätta att följa steg-för-steg-instruktioner.

Vad är virkning?

Virkning har funnits i århundraden och är fortfarande ett av de mest populära garnhantverken idag. Det är en metod för att skapa ett ögla tyg av garn med en virknål. Även om det inte är svårt att lära sig virka, kan det vara lite knepigt i början. Precis som att lära sig alla nya färdigheter, kommer att bemästra virkningen kräva en hel del uthållighet och tålamod.

För att lära dig virka, börja med de grundläggande teknikerna och några grundläggande stygn. Sedan, när du har bemästrat dem, kan du gå vidare till mellanliggande och avancerade tekniker. När du har lärt dig grunderna i virkning kan du göra alla möjliga mysiga virkade föremål, från tossor till mormorsrutor.

Vad behöver du för att börja virka?

En av de fantastiska sakerna med virkning är att du inte behöver många verktyg för att komma igång. I själva verket behöver du bara dessa två saker:

 1. En virknål
 2. Garn

Rätt verktyg kan göra inlärningen enklare. Förbered dig för framgång genom att välja krokar och garn som är lätta att arbeta med. Här är mina rekommendationer för de bästa virkade tillbehören för nybörjare.

Garn

Garn finns i många olika vikter: från superfint babyviktsgarn hela vägen upp till skrymmande ull. Olika mönster kommer att rekommendera olika typer av garn. Men för nybörjare rekommenderar jag att du använder medelvikt (nummer fyra) akryl-, ull- eller bomullsgarn. Du kan köpa den här typen av garn online, eller i vilken hantverksbutik som helst! Här är några tips för att välja rätt garn:

 • Medellång garnvikt: Jag rekommenderar att nybörjare väljer ett garn med kamgarnvikt.
 • Mjuk struktur: Det är lättare att se dina stygn när du använder en nystan av enkel, slät ull eller akrylgarn.
 • Ljus färg: Det kan vara svårt att se exakt var du ska föra in kroken när du använder mörkt eller flerfärgat garn.

Några av mina favoritgarner att lära ut med är Bernat Maker Home Dec och Swish Worsted från WeCrochet.com.

Virknål

Virknålar finns i en mängd olika storlekar, former och material. Det viktigaste att komma ihåg är att anpassa storleken på kroken till vikten på garnet. Använd större virknålar med tjockare garn och mindre virknålar med tunnare garn. För nybörjare rekommenderar jag att börja med en ergonomisk krok i medelstor storlek—som G6 (4,25 mm) eller H8 (5,00 mm).

Om du inte är säker på vilken virknål som är rätt storlek för ditt garn, kolla baksidan av garnetiketten. Det kommer att föreslå en lämplig krokstorlek för ditt specifika garn. Du kan ta reda på mer om virknålsstorlekar här: virknålsstorlekar och konverteringstabell.

Andra tillbehör

Om du vill ta några fler saker kan du också hämta:

 • En garnnål eller ett paket tapetnålar med trubbig spets.
 • Symarkörer
 • Liten, vass sax

Kolla in det här inlägget för mer information om de bästa virkade tillbehören för nybörjare.

Relaterade inlägg:// HUR MAN GÖR SLIME

Hur man virkar steg-för-steg

Låt oss börja! Samla dina förnödenheter och hitta en bekväm arbetsplats med stark belysning. Jag uppmuntrar dig att läsa igenom stegen innan du tar upp din krok. Och kom ihåg, att lära sig virka kräver övning – så fortsätt!

Obs: Den här guiden använder amerikanska termer för virkade stygn och visar instruktioner för högerhänta. Kolla in den här praktiska konverteringsguiden för virkade termer för att lära dig skillnaden mellan brittiska och amerikanska virkade termer.

Steg 1: Hur man håller i virknålen

Hur man virkar för nybörjare

Det första steget är att lära dig hur du håller garnet och virknålen på ett sätt som känns bekvämt för dig. De flesta håller kroken i sin dominerande hand och garnet i sin icke-dominanta hand.

Obs: Jag är högerhänt, så bilderna visar mig hålla kroken i min högra hand och garnet i min vänstra hand. Jag kommer att skriva anvisningarna från en högerhänt persons perspektiv – men vänsterhänta kan vända på anvisningarna för att lära sig hur man virkar med vänsterhänta.

De flesta håller i virknålen på ett av två sätt: pennmetoden eller knivmetoden.

 • Blyertsgrepp: Håll virknålen som en penna mellan tummen och pekfingret. Använd ditt tredje finger under för mer balans och kontroll.
 • Knivgrepp: Placera handen över kroken med handflatan nedåt. Håll kroken mellan tummen och pekfingret. Vira dina andra tre fingrar runt virknålens skaft för större kontroll.

Själv föredrar jag att hålla i kroken med knivgreppet. Prova båda alternativen och se vad som känns mest naturligt för dig.

Hur man håller garnet för virkning

Hur man virkar for nyborjare 3

För att hålla i garnet, ögla garnet genom fingrarna på din icke-dominanta hand. För garnet över pinkie, under tredje- och långfingret och över pekfingret. För att skapa mer spänning på garnet kan du ögla garnet en gång runt pinken innan du för det under tredje- och långfingret och över pekfingret.

Att hålla garnet på det här sättet kan vara besvärligt i början, men fortsätt att öva. Med tiden kommer du att hitta ditt favoritsätt att hålla och hålla spänningen på garnet.

Lär dig snabbare med våra gratis virkade fuskark!
Ladda ner våra gratis virkade fuskblad med över 10 sidor med användbara tips och tricks.

[FÅ MIN KOPI!]

Jag samtycker till att ta emot e-postmeddelanden och personliga annonser.

Steg 2: Hur man knyter en slipknut

Hur man virkar for nyborjare 2

Knyt sedan en slipknut för att fästa garnet på virknålen.

Så här gör du en slipknut:

 1. Dra en bit garn från kulan. Starta öglan cirka 6 tum från slutet av garnet, lämna en svans att väva in senare.
 2. Placera garnets kulända i en medurs cirkel, lägg den över toppen av bakänden.
 3. Stick in virknålen i mitten av öglan, framifrån och bak. Använd kroken för att ta tag i kuländgarnet och dra det genom mitten av öglan.
 4. Dra i båda ändarna av garnet för att dra åt öglan runt kroken.

Slipknuten är klar och du är redo att börja virka.

Steg 3: Hur man garn

”Yarn over”, förkortat omslag, är en grundläggande virkteknik som du kommer att använda för att göra alla de grundläggande virkmaskorna. Till exempel kommer du att använda omslag för att göra en startkedja i nästa steg och för att göra enstaka maskor efter det.

Så här garner du:

 1. Lyft arbetsgarnet över kroken medurs bakifrån och fram.
 2. Använd ditt vänstra pekfinger för att vira garnet över virknålen, eller använd din högra hand för att svänga kroken under garnet. Båda åtgärderna åstadkommer samma sak.

När du har övat omslagsrörelsen av sig själv använder du den som en del av de grundläggande virkmaskorna. Låt oss fortsätta.

Steg 4: Hur man gör en startkedja

Nästa steg är att göra en startkedja. En startkedja är ett antal virkade kedjemaskor som utgör grunden för resten av virkprojektet.

Så här gör du en startkedja:

 1. Håll kroken i höger hand och garnet i vänster hand. Sätt in kroken i glidknuten, om den inte redan finns där.
 2. Håll i änden av slipknuten mellan tummen och långfingret på vänster hand.
 3. För arbetsgarnet över kroken bakifrån och fram (aka ”yarn over”).
 4. Vrid kroken något för att fånga upp garnet i krokens skål (eller mynning). Dra kroken genom öglan på kroken. En kedjesöm är klar.

För att göra ytterligare en kedjesöm, garn över nålen och dra upp ytterligare en ögla. Upprepa denna process och gör så många kedjestygn som ditt mönster kräver. För att följa med min swatch gör du 11 kedjestygn.

När du arbetar, flytta dina vänstra fingrar upp längs kedjan. För mest kontroll, håll kedjan två eller tre stygn bort från kroken. Det kan ta lite övning för att hålla spänningen konsekvent från en kedjesöm till nästa – så fortsätt öva! Med tiden kommer du att hitta din rytm.

Obs: När du räknar hur många kedjor du har gjort, räkna inte öglan på kroken eller slipknuten som en stygn.

Steg 5: Arbeta in i kedjan

Låt oss ta en närmare titt på de kedjestygn du just har gjort. Framsidan av kedjan ser ut som en serie sammankopplade Vs. Och om du vänder på kedjan till baksidan ser du att varje stygn har en bula eller bakstång.

Du kommer att arbeta in den första raden med virkade maskor i denna grundkedja. Beroende på typen av söm gör du den första sömmen i raden till den andra, tredje eller fjärde

kedja från kroken.

Många nybörjare undrar exakt var man ska föra in kroken i kedjesömmen. Det finns tre huvudalternativ:

 • Endast under den övre öglan.
 • Under de övre och nedre öglorna (så att V:et ligger ovanpå kroken).
 • Endast under ryggen bula.

Något av dessa tre alternativ är korrekta. Välj den som känns rätt för dig. I den här handledningen kommer jag bara att sätta in kroken under den övre öglan. När du är mer bekväm med virkning kan du experimentera med andra alternativ.

Steg 6: Hur man gör en enkel virkad maska

Enkel virkning, förkortat SC, är en av de mest grundläggande virkade sömmarna. Det är enkelt att lära sig och bildar ett fast tyg. Så här gör du en virkad maska:

 1. Börja med ett fo undationskedja. Gör 11 kedjemaskor.
 2. Sätt in kroken i den andra kedjan från kroken. (För att hitta den andra kedjan, hoppa över kedjan närmast kroken och hitta nästa kedja längs grundkedjan.)
 3. Garn över kroken och dra upp en ögla. Du har nu två öglor på din krok.
 4. Garn över kroken och dra igenom båda öglorna på kroken. En enda virkad maska ​​är klar.

Upprepa stegen för att göra en enda virkad maska ​​i varje kedja över raden. När du kommer till slutet av raden, vänd ditt arbete för att börja nästa rad. För att starta en ny rad med enkelvirkade maskor, kedja en kedja och sätt in nålen i radens första maska.

Fortsätt! Det kan ta lite tid att bli bekväm med att hålla i kroken och garnet, bibehålla konsekvent spänning och göra stygnen. Ha tålamod med dig själv och fortsätt att öva.

Steg 7: Hur man gör en halv dubbelvirkad maska

Halv dubbelvirkad, förkortad HDC, är en annan enkel söm som är lite högre än en enkel virkad maska. Så här gör du en halv dubbelvirkad maska:

 1. Börja med en foundationkedja. Gör 11 kedjemaskor.
 2. Garn över kroken. Sätt in kroken i den tredje kedjan från kroken. (För att hitta den tredje kedjan, hoppa över de två kedjorna närmast kroken och hitta nästa kedja längs grundkedjan.)
 3. Garn över kroken och dra upp en ögla. Du har nu tre öglor på din krok.
 4. Garn över kroken och dra igenom alla tre öglorna på kroken. En halv dubbelvirkad maska ​​är klar.

Upprepa stegen för att göra en halv dubbelvirkad maska ​​i varje kedja över varvet. När du kommer till slutet av raden, vänd ditt arbete för att börja nästa rad. För att starta en ny rad med halva dubbelvirkade maskor, kedja två kedja och sätt in nålen i den första maskan på raden.

Steg 8: Hur man gör en dubbelvirkad söm

Dubbelvirkning, förkortat DC, är en hög maska ​​som skapar ett öppnare tyg än enkel- eller halvvirkade maskor. Så här gör du en dubbelvirkad maska:

 1. Börja med en foundationkedja. Gör 11 kedjemaskor.
 2. Garn över kroken. Sätt in kroken i den fjärde kedjan från kroken. (För att hitta den fjärde kedjan, hoppa över de tre kedjorna närmast kroken och hitta nästa kedja längs grundkedjan.)
 3. Garn över kroken och dra upp en ögla. Du har nu tre öglor på din krok.
 4. Garn över kroken och dra igenom de två första öglorna på kroken. Du har nu två öglor på din krok.
 5. Garn över kroken och dra igenom de återstående två öglorna på kroken. En dubbelvirkad maska ​​är klar.

Upprepa stegen för att göra en dubbelvirkad maska ​​i varje kedja över varvet. När du kommer till slutet av raden, vänd ditt arbete för att börja nästa rad. För att starta en ny rad med dubbelvirkade maskor, kedja tre kedja och sätt in nålen i den första maskan på raden.

Steg 9: Hur man gör en diskantstygn

Diskant, förkortat TR, är en ännu högre maska ​​som skapar ett väldigt öppet tyg. Så här gör du en diskant:

 1. Börja med en foundationkedja. Gör 11 kedjemaskor.
 2. Garn över kroken två gånger. Sätt in kroken i den femte kedjan från kroken. (För att hitta den femte kedjan, hoppa över de fyra kedjorna närmast kroken och hitta nästa kedja längs grundkedjan.)
 3. Garn över kroken och dra upp en ögla. Du har nu fyra öglor på din krok.
 4. Garn över kroken och dra igenom de två första öglorna på kroken. Du har nu tre öglor på din krok.
 5. Garn över kroken och dra igenom de två nästa öglorna på kroken. Du har nu två öglor på din krok.
 6. Garn över kroken och dra igenom de återstående två öglorna på kroken. En diskant är klar.

Upprepa stegen för att göra en diskantmaska ​​i varje kedja över raden. När du kommer till slutet av raden, vänd ditt arbete för att börja nästa rad. För att starta en ny rad med diskantmaskor, kedja fyra kedja och sätt in nålen i den första maskan på raden.

Steg 10: Så avslutar du ditt virkprojekt

När du har virkat klart alla rader i ditt projekt är det dags att avsluta. Så här gör du:

 1. Klipp av garnet och lämna en svans som är cirka 6 tum lång.
 2. Garn över nålen och dra öglan genom sömmen på din nål. Dra öglan hela vägen igenom för att dra åt änden.

Att väva i ändarna:

 1. Trä upp garnsvansen på en garnnål.
 2. Väv garnnålen in och ut ur stygnen för att dölja garnsvansen.
 3. Klipp av eventuellt överflödigt garn.

Grattis! Du har avslutat ditt första virkprojekt.

Lättvirkade mönster för nybörjare

Nu när du har lärt dig de grundläggande virksömmarna kan du börja göra enkla virkprojekt. Här är några enkla virkmönster som är perfekta för nybörjare:

 1. virkad disktrasa: Ett enkelt fyrkantigt mönster som är perfekt för att öva dina stygn.
 2. Crochet Scarf: En enkel rektangulär halsduk som är lätt att anpassa med olika färger och stygnmönster.
 3. virkad mössa: A simple mössmönster som stickas runt.
 4. ** Virkad filt**: Ett grundläggande filtmönster som är gjord med enkel- eller dubbelvirkade stygn.

Du kan hitta gratis virkmönster online på sajter som Ravelry, WeCrochet och AllFreeCrochet.

Vanliga frågor om att lära sig virka

Här är svaren på några vanliga frågor om att lära sig virka:

Hur lång tid tar det att lära sig att virka?

Tiden det tar att lära sig virka varierar från person till person. Vissa människor kan ta till sig grunderna på några timmar, medan andra kan ta några dagar eller veckor att känna sig bekväma med stygnen. Nyckeln är att träna regelbundet och ha tålamod med dig själv.

Kan du lära dig att virka online?

Ja, du kan lära dig virka online! Det finns många tillgängliga resurser, inklusive videohandledningar, skriftliga instruktioner och onlinekurser. YouTube är ett bra ställe att börja, med många kanaler dedikerade till att lära ut virkning.

Vilket är det bästa garnet för nybörjare?

Det bästa garnet för nybörjare är ett medelviktigt (kaggarnvikt) garn i en ljus färg. Akryl-, ull- och bomullsgarn är alla bra val. Undvik att använda mycket tunt eller mycket tjockt garn, samt mörkt eller flerfärgat garn, eftersom de kan göra det svårare att se dina stygn.

Vilken är den bästa virknålen för nybörjare?

Den bästa virknålen för nybörjare är en medelstor ergonomisk krok, till exempel en G6 (4,25 mm) eller H8 (5,00 mm) krok. Ergonomiska krokar är mer bekväma att hålla i och kan hjälpa till att förhindra handtrötthet.

Slutsats

Att lära sig virka är en givande och rolig hobby som låter dig skapa vackra, handgjorda föremål. Genom att följa den här steg-för-steg-guiden kommer du att kunna bemästra de grundläggande virkade sömmarna och börja göra dina egna projekt. Kom ihåg att ha tålamod med dig själv och fortsätt att öva – snart är du en självsäker och skicklig virkare!

Lycka till med virkningen!

Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar