HurPedia

Öresundsbron

Hur Lång är Öresundsbron | Fakta om Öresundsbron

Öresundsbron är ett imponerande tekniskt underverk som förbinder den svenska staden Malmö med den danska huvudstaden Köpenhamn som korsar Öresund. Bron består av flera sektioner, inklusive en bro, en konstgjord ö och en tunnel.

Brosektion: Huvuddelen av Öresundsbron är en kabelstagsbro som sträcker sig över vattnet mellan den svenska och danska kusten. Denna del av bron är cirka 7,8 kilometer (4,8 miles) lång.

Konstgjord ö: Mitt i sundet övergår bron till en konstgjord ö som heter Peberholm (Pepperholmen). Denna ö fungerar som en länk mellan bron och tunnelsektionerna av korsningen. Peberholm byggdes med material som grävdes ut under byggandet av tunneln och är cirka 4 kilometer (2,5 miles) lång.

Tunnelsträcka: Efter att ha korsat Peberholm fortsätter Öresundsbron som en tunnel under vattenytan och ansluter till den danska ön Amager. Tunnelsektionen, känd som Drogdentunneln, är cirka 4 kilometer (2,5 miles) lång.

Totalt sträcker sig Öresundsbron över cirka 8 kilometer (5 miles) från ände till ände, inklusive både bro- och tunnelsektionerna. Bron stod färdig 2000 och har blivit en viktig transportlänk mellan Sverige och Danmark, vilket underlättar förflyttning av människor och varor mellan de två länderna. Det har också blivit ett ikoniskt landmärke i regionen, beundrat för sin innovativa design och imponerande skala

Relaterade inlägg:// Hur lång är Ölandsbron

Hur mycket kostade Öresundsbron?

Öresundsbron

Byggkostnaderna för Øresundsbron uppgår till 14,8 miljarder DKK i 1990 års priser (motsvarande cirka 25 miljarder DKK i 2021 års priser). Hela byggkostnaden inklusive ränta betalas enbart tillbaka av brukarna, det vill säga bilisterna samt Banedanmark och Svenska Banverket.


FAQs

Vad är vägtullarna på Öresundsbron?

Vägavgiften för en enkelriktad överfart på Öresundsbron höjdes till 645 svenska kronor (440 danska kronor) från tidigare 610 kronor (415 kronor) på tisdagen, en ökning med 6 procent.

Hur betalar jag min Øresundsbron?

Om du inte har en bizz eller registreringsskylt kan du betala med kontanter eller de flesta betal-/kreditkort på betalstationen

Kan vi gå Öresundsbron?

Kan du gå över bron mellan Danmark och Sverige …
Nej du kan inte gå eller cykla över bron. Du kan åka med bil eller tåg. En del av passagen över Öresund är två tunnlar vardera, en för bilar och en för tåg. Det är mycket farligt att försöka ta sig över till fots och hela passagen är kameraövervakad.

Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar