HurPedia

Hur mycket koffein i en kopp te

Hur mycket koffein i en kopp te

Hur mycket koffein tror du att du konsumerar varje dag? NHS-rådgivningen är att inte ha mer än 200 mg per dag, men utan att veta hur mycket koffein som naturligt förekommer i dina favoritdrycker kan det ibland vara ganska svårt. Det är svårt att hålla koll när du älskar gott te – så vi ville ge en enkel, tydlig förklaring om hur koffein varierar mellan olika tesorter och för att avfärda några vanliga myter.

Hur mycket koffein i en kopp svart te?

I en vanlig kopp te kan koffeinhalten variera kraftigt beroende på faktorer som typ av te, bryggtid och vattentemperatur. I genomsnitt innehåller dock en kopp svart te vanligtvis mellan 40-70 milligram koffein, medan grönt te innehåller cirka 20-45 milligram per kopp.

Örtteer, som är koffeinfria, innehåller försumbara mängder koffein om de inte blandas med teblad som innehåller koffein

Hur mycket koffein i en kopp grönt te

I en grönt te innehåller koffeinhalten vanligtvis cirka 20-45 milligram. Det är viktigt att komma ihåg att koffeinhalten kan variera beroende på faktorer som tillverkare, tebladens kvalitet och bryggningstid.

Hur mycket koffein i en kopp te kontra kaffe

I allmänhet innehåller en kopp kaffe mer koffein än en kopp te. Här är en grov jämförelse:

Hur mycket koffein i en kopp te
 • En vanlig kopp kaffe (8 ounces) innehåller vanligtvis mellan 95-165 milligram koffein, beroende på faktorer som typ av kaffeböna, bryggningsmetod och portionsstorlek.
 • Å andra sidan innehåller en vanlig kopp te (8 ounces) i allmänhet mellan 20-70 milligram koffein, där svart te har högre koffeininnehåll jämfört med grönt te eller örtte.

Sammantaget tenderar kaffe att ha en högre koffeinhalt per portion jämfört med te. Det exakta koffeininnehållet kan dock variera beroende på olika faktorer, så det är viktigt att kontrollera vilken typ av kaffe eller te du konsumerar för korrekt information.

Teets Historia


Te, med ursprung i det antika Kina, har en lång och fascinerande historia som sträcker sig över tusentals år. Legenden säger att kejsar Shen Nong upptäckte te runt 2737 fvt när teblad av misstag föll ner i hans kastrull med kokande vatten. Teodling och -konsumtion spreds gradvis över hela Kina under Shang- och Zhou-dynastierna, och blev en integrerad del av den kinesiska kulturen och värderades för sina medicinska egenskaper.

När handelsvägarna utökades spred sig te till grannländer som Japan, Korea och Vietnam, där det omfamnades och integrerades i lokala seder. Buddhistiska munkar spelade en viktig roll för att sprida tekultur, särskilt i Japan, där teceremonier blev en vördad tradition.

På 1500-talet mötte europeiska upptäcktsresande och handlare te under sina resor till Asien. Portugiserna och holländarna var bland de första att importera te till Europa, där det snabbt blev populärt bland aristokratin. British East India Company spelade en avgörande roll i den globala tehandeln och etablerade plantager i Indien och Sri Lanka.

Te blev synonymt med brittisk kultur på 1600- och 1700-talen, och på 1800-talet hade det blivit Storbritanniens nationella dryck. Idag avnjuts te över hela världen, med olika varianter och bryggningsmetoder som speglar regionala preferenser och traditioner. Från traditionella kinesiska och japanska ceremonier till brittiska afternoon tea-ritualer fortsätter teet att ha en speciell plats i kulturer runt om i världen.

Hur mycket te ska konsumeras på en dag

 • Begränsa tekonsumtionen till 3-4 koppar per dag för de flesta vuxna.
 • Var uppmärksam på koffeinhalten, som varierar beroende på typ av te.
 • Överväg individuell tolerans mot koffein och anpassa intaget därefter.
 • Välj örtteer för ett koffeinfritt alternativ.
 • Undvik att dricka te nära läggdags för att förhindra sömnstörningar.
 • Balansera tekonsumtion med andra koffeinkällor i din kost.
  – Lyssna på din kropp och justera intaget utifrån hur du mår.
 • Rådfråga en sjukvårdspersonal för personlig rådgivning, särskilt om du har specifika hälsoproblem.
Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar