HurPedia

Larer.Stockholm

ULTIMATA guiden för att undervisa engelska i Sverige

Sverige är inte precis överflödande med jobb inom undervisning av engelska. Faktum är att med 90% av befolkningen som redan talar en felfri engelska, behöver de inte mycket hjälp från oss! Med det sagt finns det fortfarande en viss efterfrågan på engelsklärare i detta lockande skandinaviska land.

Möjligheterna är mer varierade än i andra länder. Om du har bakgrund inom affärsengelska eller har studerat en TEFL-kurs i affärsengelska, kan det finnas undervisningspositioner i Sverige som kommer att använda dina färdigheter väl. Du kan bli tilldelad att hjälpa kontorsanställda att förbereda sig inför ett möte eller hjälpa en student att studera för IELTS.

Å andra sidan, om du gillar att undervisa barn, finns det efterfrågan på au pairer som också fungerar som engelska handledare, liksom möjligheter att undervisa engelska på privatskolor. Det finns några, men inte många, privata språkskolor som drivs av The British Institute och AAC Global som har behov av lärare som är modersmålstalare i engelska, men dessa positioner är mycket konkurrensutsatta.

Det enda jag vill säga är att du måste vara engagerad i sökandet, eftersom det inte finns massor av jobb.

Utan vidare, läs vidare för allt du behöver veta innan du undervisar engelska i Sverige.

Varför undervisa engelska i Sverige?

Förutom norrskenet och smörgåsbordet finns det så många anledningar till varför du kanske vill undervisa engelska i Sverige. Om du redan är en erfaren lärare och är trött på att undervisa engelska i Asien kanske du letar efter att flytta till Europa. Det är förståeligt, jämfört med andra länder i Europa har Sverige mer infrastruktur och erbjuder en god livskvalitet.

Fördelar | Varför du behöver undervisa i Sverige

 • Klientvariation: Även om undervisningsjobb inte är särskilt vanliga i Sverige och sällan annonseras online, är de som finns varierade och kommer att hålla dig alert. Du kan undervisa gymnasieelever, vuxenstuderande eller affärsarbetare. Du kan till och med arbeta som au pair. Generellt sett är den största efterfrågan på undervisningsjobb att undervisa i affärsengelska. Svenskar tenderar att veta exakt vad de behöver från sin engelsklärare och kommer att berätta vad de vill ha från dig. Du kommer ofta att upptäcka att klasserna är mycket inriktade.
 • Kontraktslängd: En typisk kontraktslängd för ett undervisningsjobb i Sverige är nio månader. Det innebär att du inte behöver åtaga dig en lång vistelse. Om du älskar livsstilen och vill stanna längre kan du be om förnyelse eller till och med flytta till en ny stad när ditt kontrakt går ut.
 • Visum (EU): Om du är medborgare i EU kan du undervisa engelska i Sverige utan arbetstillstånd eller arbetstillstånd. Det är enkelt som en plätt!
 • Landskap: Vi skulle älska att träffa någon vars hjärta inte stannar när man tar in Sveriges natursköna skönhet. En av de bästa sakerna med att få ett jobb i Sverige är möjligheten att utforska landet så mycket du kan.
 • Kultur: Svenskarna är kända för sin ödmjuka natur och balanserade syn på arbete och lek. Dessutom är Sverige ansedd för att vara en av de mest progressiva nationerna. Dessutom har de gjort en sittning med kaffe och kaka (svensk fika) till en daglig sedvänja. Att bo i Sverige innebär att du får uppleva all denna extraordinära kultur själv!

Relaterade inlägg : Hur Mycket Tjänar en Lärare

Kons | Vad man bör tänka på innan man undervisar i Sverige

 • Lön: Den genomsnittliga lönen för en engelsklärare i Sverige varierar från 14 000 – 23 000 SEK ($1,440 – $1,800 USD). Kom ihåg att du kommer att beskattas med ungefär 30%. Dessutom är livet i Sverige inte billigt.
 • Hög levnadskostnad: När skattemannen har fått sin del bör du förbereda dig på att de flesta av dina kvarvarande intäkter kommer att täcka dina levnadskostnader. Dessutom är turistattraktionerna i Sverige (som du kommer att vara desperat att göra) mycket dyra. Båtturer, hundslädturer, expeditioner för norrsken – dessa kommer att lägga upp. Du måste vara försiktig med dina pengar!
 • Visum (icke-EU): Om du inte kommer från ett EU-land behöver du ett arbetstillstånd för att få ett lagligt jobb i Sverige. Eftersom engelska undervisningsjobb sällan annonseras online måste du leta efter jobb när du väl är på plats. Av den anledningen kan det kännas riskabelt att flytta till Sverige som icke-EU-medborgare eftersom det inte finns några garantier för att du kommer att få ett jobb.
 • Krav: För att undervisa engelska i Sverige behöver du en kandidatexamen och ett TEFL-certifikat. Utan någon av dessa kommer du förmodligen inte att få ett jobb i Sverige.
 • Anställningsprocess: Kandidater kan sällan ansöka i förväg om undervisningsjobb i Sverige, eftersom lediga platser sällan annonseras online. Du måste ta en chansning på att hitta arbete vid ankomsten och försörja dig själv medan du söker arbete. Du kan välja att undervisa engelska online medan du försöker starta din undervisningskarriär i Sverige.
 • Jobbtyper: På grund av den lilla efterfrågan på engelsklärare i Sverige finns det inte en stor variation av jobbtyper. Om du vill få ett jobb i offentliga skolor eller internationella skolor behöver du ha en lärarlicens samt ett TEFL-certifikat och en kandidatexamen. Det är troligt att du måste leta efter TEFL-jobb inom affärsengelska eller som Au Pair som erbjuder privata lektioner till barnen.
 • Svenska vintrar: När du berättar för din familj om dina planer att flytta till Sverige kommer detta att komma upp. Som du förmodligen vet är ljuset knappt under den svenska vintern. Vissa dagar kanske du bara ser fyra timmars dagsljus. Tänk på detta om du är benägen att drabbas av årstidsbunden depression eller känner dig allmänt nedstämd under vintern i ditt hemland.

Hur mycket kan lärare förvänta sig att tjäna?

Den genomsnittliga lönen för en engelsklärare i Sverige är $1,440 – $1,800 USD (14,000 – 23,000 SEK). På den övre skalan kan du tjäna $3,000 (27,000 SEK). Detta är före skatt, vilket vanligtvis är runt 30% eller högre. Hur mycket pengar du kan tjäna som engelsklärare i Sverige beror på dina kvalifikationer och typen av arbete du utför. Om du har en undervisningslicens och söker undervisningspositioner i offentliga skolor eller internationella skolor kan du tjäna mer än om du arbetade på en privat språkskola.

En av de mest kända svenska institutionerna är ’Folkuniversitetet’. I grund och botten ett ’folkhögskola.’ De erbjuder utbildning till vuxna inom ett brett utbud av ämnen. Ett av dessa områden är engelska, och det finns alltid en mängd möjligheter för dem som vill undervisa engelska i Sverige. Löneskalan är inte den högsta, men det är här de flesta TEFL-jobben finns. Din utbildning och erfarenhet kommer att avgöra vilken lön du erbjuds.

Alternativt kan du försöka din lycka med privata skolor, där lönerna är något högre men engelsklärarjobb är mer sällsynta. Om du undrade måste du kunna tala flytande svenska för att undervisa i en offentlig skola. Dessutom behöver du ett formellt undervisningscertifikat. För många utesluter detta alternativet.

Om du älskar att tillbringa tid med barn och vill ha en kulturell fördjupningsupplevelse kan du arbeta som au pair i Sverige. Programmet är utformat för icke-EU-medborgare som har vissa grundläggande kunskaper i svenska. Du kan ansöka om undervisningsjobb online, varefter du kan ansöka om ett särskilt au pair-visum som ger dig en 12-månaders vistelse. Du kommer att få boende och lite mat, plus en skattepliktig månadslön på $370 (3,500 SEK).

Om du är medborgare i EU kan du frilansa som privatlärare. Detta kräver att du är en egenföretagare, och du kan ta ut $16 – $26 (150 – 250 SEK) per timme.

Krav för att undervisa i Sverige

Innan du bokar den där flygningen, kontrollera att du uppfyller följande krav för att få ett jobb i Sverige.

 • Hög nivå av engelska: Du behöver inte nödvändigtvis vara en infödd engelsktalande för att undervisa engelska utomlands i Sverige. Dock behöver du ha en hög nivå av språkbehärskning.
 • TEFL-certifikat: Du behöver ha slutfört en 120-timmars TEFL-kurs och erhållit en TEFL-kvalifikation för att söka jobb i Sverige. Detta kan göras online eller på plats vid en akademi.
 • Affärs-TEFL: Detta är inte nödvändigt, men om du studerar en affärs-TEFL-kurs har du bättre chanser att hitta arbete. Faktum är att alla ytterligare TEFL-kurser du har genomfört kommer att hjälpa dig att säkra undervisningsjobb i Sverige, särskilt om du inte har någon undervisningserfarenhet.
 • Kandidatexamen: Ett annat måste. Din kandidatexamen kan vara inom vilket ämne som helst, förutsatt att det är ett akademiskt ämne (din treåriga examen i The Beatles skulle inte räknas här). Om du har erfarenhet inom det området kan du kanske starta en undervisningskarriär inom ditt examensämne (på engelska) istället för språkkurser.
 • Erfarenhet av engelskundervisning: Även om det inte är obligatoriskt kommer all undervisningserfarenhet du har att vara till nytta. Det kommer att göra din ansökan framträdande och stödja dig under intervjun. Om tiden inte är en begränsande faktor för dig kan du försöka att först undervisa engelska utomlands i Afrika eller Asien där det finns fler undervisningsjobb och konkurrensen är mindre hård.
 • Visum: Om du är medborgare i EU behöver du inte arbetstillstånd. Men om du kommer från ett annat land behöver du be din nya arbetsgivare att sponsra dig för ett arbetstillstånd. När du har ett skriftligt jobberbjudande kan du använda detta för att ansöka om arbetstillstånd.

Var man kan få TEFL-certifiering

Eftersom du behöver ett TEFL-certifikat för att arbeta i Sverige är ditt nästa steg att genomföra en TEFL-kurs och bli kvalificerad. Om du redan har detta, gå vidare för att ta reda på var din kvalifikation kan ta dig i Sverige! Glöm inte, när du väl har fått ditt TEFL-certifikat är det din biljett till att undervisa engelska var som helst i världen.

Online TEFL-certifikat
Det finns massor av TEFL-kurser och platser där du kan få TEFL-certifikat online. Vissa av dem är falska. Du kan betala företag för att få certifikatet och inte faktiskt slutföra TEFL-kursen, men de flesta företag över hela världen KÄNNER till dessa företag. En TEFL-kurs är inte en enorm investering och det kommer att skada ditt rykte som lärare om du blir upptäckt – och dessa företag pratar med varandra. Så RISKERA INTE det.

Några andra TEFL-kurser är skit och kommer inte att ge dig någon verklig insikt och du kommer inte att känna dig redo för din undervisningskarriär. Dessa är vanligtvis enbart videokurser där du inte pratar med någon eller behöver genomgå någon lektionsförberedelse på egen hand, och de kommer inte att hjälpa dig att undervisa engelska utomlands på plats eller hitta några undervisningsjobb. Det är inte vad du vill, eller hur?

Så för att se till att du inte hamnar i den fällan, här är några av våra favorit-TEFL-kurser:

MyTEFL
MyTEFL 140-timmars kursen är standarden för TEFL-certifikat. Den accepteras av alla länder och förbereder dig för en karriär inom engelskundervisning både i klassrummet och online. Detta är en idealisk kurs för dem som inte är säkra på om de vill gå in i klassrummet eller undervisa engelska online, eller båda!

MyTEFL gör ett fantastiskt jobb med att lära dig de grundläggande färdigheterna i engelska och vad DU skulle behöva för att undervisa studenterna, men också de grundläggande nödvändiga färdigheterna du kommer att behöva som lärare, såsom klassrumsledning och lektionsplanering. När du har slutfört deras TEFL-kurs kommer du att ha alla färdigheter du behöver för att överföra din kunskap till dina elever.

De erbjuder också en 120-timmars kurs om du bara är intresserad av att undervisa i person. Det finns TEFL-kurser som är färre timmar, men vi skulle inte rekommendera att göra mindre än 120 timmar eftersom detta är branschstandarden för de flesta undervisningsjobb.

Let’s TEFL
Let’s TEFL är det näst bästa online-TEFL-certifikatet och är den bästa TEFL-kursen för dem som behöver en uppfräschning av engelsk grammatik innan de kliver in i klassrummet. Om det var länge sedan du tog en grammatikkurs, eller om du inte känner dig 100% säker på dina engelska färdigheter, kommer du att vilja fräscha upp innan du söker undervisningsjobb.

Detta är en 120-timmars kurs som täcker de grundläggande principerna för det engelska språket samt några väsentliga råd om klassrumshantering och lärarutbildning. Den här TEFL-kursen kommer att få dig redo och ivrig att dela med dig av kunskap!

TEFL Pros
TEFL Pros är inte det mest praktiska certifikatet, men deras kurs är vanligtvis den billigaste. Dessutom har de en gratis provperiod så att du inte behöver betala pengar för att se vad detta handlar om!

Liksom MyTEFL och Let’s TEFL har de en 120-timmars TEFL-kurs tillgänglig som täcker grunderna i engelska. Deras kurs är emellertid enbart online, till skillnad från MyTEFL som också erbjuder erfarenhet från klassrumsundervisning på plats. Detta kanske inte är världens undergång för dig ändå, eftersom om du reser eller arbetar på ett annat jobb är det mycket enklare att slutföra en kurs online i din egen takt.

Att ta din TEFL i Sverige
Ett annat alternativ är att slutföra din TEFL-kurs online i smörgåsbordets eget land! Det är ett utmärkt sätt att komma igång och få en känsla för kulturen innan du binder dig till ett jobb. Du behöver kontrollera turistvisumet i Sverige för ditt nationalitet, men i många fall får turister 90 dagar i landet. Det ger dig gott om tid att studera, utforska och till och med börja din jobbjakt!

Om du är intresserad av att studera din TEFL online i Sverige, välj bara en av våra rekommendationer ovan.

Var att undervisa engelska i Sverige

Nästa punkt på din agenda är att bestämma var du ska undervisa engelska i Sverige. Jag har sammanställt städerna med störst potential att hitta ett jobb som engelsklärare i Sverige.

Att undervisa i Stockholm

Öar och kullerstensgator gör Stockholm till en av de mest atmosfäriska städerna i Europa. Huvudstaden har allt du möjligen kan behöva i ditt nya hem och är där du kommer att hitta majoriteten av ESL-jobben. Det finns ESL-skolor, privatskolor, internationella skolor och självklart Stockholm Folkuniversitetet.

Undervisning i Göteborg

undervisa engelska

Studentstaden Göteborg är känd för sin livliga universitetsatmosfär och för att vara en av de mest hållbara städerna i världen. Den gör även vågor inom teknikindustrin. Det finns ett ordentligt antal jobb i Göteborg där man undervisar i engelska. De flesta undervisningsjobben i Göteborg tenderar att vara på universitetsnivå, antingen genom en skola eller en privat språkskola.

Undervisning i Umeå

Umeå är hem för vackra sjöar och naturskönhet. Denna attraktiva stad ligger på nordöstra kusten av Sverige och är känd för sitt kulturarv. I linje med trenden har även Umeå ett rykte för sina gröna initiativ. Som en av de snabbast växande städerna i hela Europa finns det vanligtvis ett behov av konversations- och affärsengelsklärare.

Hur hittar man ett jobb i Sverige

Svenska skolor och universitet annonserar sällan ut undervisningsplatser online. Som ett resultat måste du resa till landet för att personligen hitta ett jobb. Detta gör processen enklare för EU-medborgare, men det är inte omöjligt för internationella resenärer men du måste kämpa.

För att hitta ett jobb i Sverige, följ dessa enkla steg:

 1. Förbered ditt CV och se till att det framhäver din fullständiga utbildningsbakgrund och eventuell relevant anställning. Ange också din nationalitet så att skolan blir medveten om de behöver sponsra din arbetstillstånd. Du måste ange dina kvalifikationer och om du talar svenska. Se till att du har korrekturläst ditt CV för felfri grammatik och stavning, eftersom de kommer att kasta det om det finns ett fel.
 2. Du kan åka till Sverige när som helst på året för att hitta arbete. Men tänk på att majoriteten av jobben är tillgängliga i början av terminen. Om du vill börja det nästa läsåret i september, börja leta runt februari-april, eftersom detta är högsäsongen för anställning.
 3. När du är i landet och har bestämt vilken stad du vill bo i, kan du börja dela ut ditt CV. Gör en lista över de privata skolorna i din valda stad och ta reda på var folkeuniversitetet ligger. Folkuniversiteten finns i alla större svenska städer.
 4. Besök skolorna och folkuniversiteten personligen med kopior av ditt CV samt dina akademiska meriter. Det är användbart att ta med ett passfoto också. Fråga om några nuvarande eller framtida lärartjänster. Komponera dig professionellt och var ödmjuk – ha den svenska stilen!
 5. När du fått några intervjuer, förbered dig noggrant som du skulle för vilken jobbintervju som helst. Klä dig snyggt och planera några frågor att ställa till din intervjuare. På tal om det, detta är vad jag skulle fråga om:

Att bo i Sverige ger dig en anmärkningsvärd insikt i den skandinaviska kulturen och livsstilen. Här är hur det är att leva det svenska livet.

Säkerhet
Sverige är säkert både för invånare och turister. Faktum är att det ständigt är ett av de säkraste länderna i världen enligt Global Peace Index.

Som med alla destinationer bör du se till att låsa ditt hem, din bil och dina värdesaker. Var försiktig så att du inte lämnar dina tillhörigheter på ett sätt som lockar en opportunistisk tjuv – särskilt när du åker kollektivtrafik.

Självklart bör du också vara vaksam på natten. Jag är säker på att du inte behöver påminnas om att inte vandra runt i mörka gränder på natten. Men överlag är svenska städer säkra och våldsbrott och överfall är sällsynta.

Med det sagt måste du ta hand om din hälsa under de kalla svenska vintrarna.

Månadsvisa betalningar, inga bindningstider och inga reseplaner krävs: det är exakt den typen av försäkring digitala nomader och långsiktiga resenärstyper behöver. Skydda dig själv medan du lever DRÖMMEN!

Månadsbudget

Lönerna för en engelsklärare i Sverige varierar. Om du är baserad i Stockholm kommer du att tjäna mer men samtidigt se dina utgifter öka.

Flyg till Sverige från USA: $400 - $700
Boende: $700
Mat: $200
Transport: $120
Underhållning: $250
Totala månatliga utgifter: $1670 - $1970

Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar