HurPedia

Björnar

Hur Många Björnar Finns det i Sverige

Sverige har cirka 2500 björnar i det vilda. Läs mer om brunbjörnar i Sverige. Den äter främst bär, myror och buskar, men kan också jaga sorkar och lax. Brunbjörnen övervintrar under vintern, och björnungar föds vartannat eller vart tredje år.

Innehållsförteckning

Fakta om björnar i Sverige

Sverige är fullt av naturunder, och den bruna björnen är bara en av de många fantastiska varelser som kallar detta land hem. Med sin imponerande storlek och styrka är bruna björnar en symbol för de vilda och orörda landskapen i Sverige. I den här artikeln ska vi ta en närmare titt på de bruna björnarna i Sverige och lära oss några fascinerande fakta om dessa magnifika djur.

 • Vetenskapligt namn: Ursus arctos
 • Storlek: Storleken på bruna björnar i Sverige varierar kraftigt. Normala vikter är 60-100 kg (honorna) och 100-250 kg (hanarna). Stora hanar kan väga upp till 300 kg eller mer. Den största vilda björnen som registrerats i Sverige vägde 343 kg. De kan växa upp till 100-280 cm långa med en axelhöjd på upp till 135 cm.
 • Utseende: En stor, brun djur med avrundade drag, ett stort huvud, en puckel över axlarna och en sluttande rygg. Tassarna är stora och breda, och svansen är kort.
 • Familj: Den bruna björnen är en av åtta björnarter i björnfamiljen. De största bruna björnarna finns på Kamchatka och Kodiak. Den bruna björnen kallas också Grizzly i Nordamerika.
 • Fördelning: Europa, Nordamerika och Asien. I Sverige återfinns de främst i landets norra och centrala delar.
 • Fortplantning: Ungarna föds i januari-februari, under vinterdvalan. Björnar föder vanligtvis 1-4 ungar, men det vanligaste antalet är 2-3. Ungarna är anmärkningsvärt små när de föds, ungefär storleken på en marsvin.
 • Diet: Björnar är allätare och äter främst myror, bär och växter, men de äter också kadaver och tar ibland renar eller älgar. Under vintern när de dvalas äter eller dricker de inte alls.

Relaterade inlägg  :// 

Hur Många ben har en Spindel


VAR MAN KAN SE BRUNA BJÖRNAR I SVERIGE

Den bruna björnen återfinns över hela norra Sverige. De föredrar täta barrskogar som är rika på bär. Några av de mest populära områdena för att se bruna björnar i Sverige inkluderar skogarna i centrala Sverige såsom Hälsingland, Dalarna och Jämtland.

BETEENDE OCH KOSTHÅLL FÖR BRUNA BJÖRNAR

Bruna björnar i Sverige är allätare och kommer att äta en mängd olika livsmedel, inklusive bär, rötter, insekter och små däggdjur. De är också kända för att jaga större djur som kalvar från älg och renar.

Bruna björnar är solitära djur, och vuxna hanar kan ha hemterritorier på upp till 500 kvadratkilometer. Honor å andra sidan har mindre hemterritorier på cirka 100 kvadratkilometer. Bruna björnar är också kända för sin otroliga styrka och smidighet. De är kraftfulla simmare och kan springa upp till 50 kilometer i timmen, vilket gör dem till en av de mest formidabla rovdjuren i djurriket.

HUR MÅNGA BJÖRNAR FINNS DET I SVERIGE?

Resultatet från populationsuppskattningen år 2017 visade att det fanns cirka 2 800 björnar i Sverige. Nästa undersökning kommer att göras under 2023. Vi tror tyvärr att populationen har minskat.

BEVARANDESTATUS FÖR BRUNA BJÖRNAR I SVERIGE

Bruna björnar jagades en gång till nära utrotning i Sverige, men bevarandeansträngningar har hjälpt till att återföra deras populationer från gränsen. Idag finns det uppskattningsvis 2 800 bruna björnar som lever i Sverige. Det finns en licensierad jaktkvot med mellan 300-600 björnar som jagas varje år. Bevarandeansträngningarna i Sverige har fokuserat på att främja samexistens mellan björnar och människor för att minska konflikter.

FLER INTRESSANTA FAKTA OM BJÖRNAR

 • Bruna björnar är de största landlevande rovdjuren i Europa och kan väga upp till 300 kg.
 • Sverige är hem för cirka 2 800 björnar.
 • Bruna björnar är mest aktiva vid gryningen och skymningen och spenderar större delen av dagen med att sova eller vila i skuggan.
 • Honor föder en till fyra ungar, vanligtvis i januari eller februari, och ungarna stannar hos sin mor i cirka två och ett halvt år.
 • Bruna björnar kan leva upp till 30 år i det vilda, även om de flesta björnar dör innan de når den åldern på grund av jakt, sjukdom eller olyckor.
 • Bruna björnar går i ide under vintermånaderna och kan överleva i upp till sju månader utan att äta eller dricka.
 • Den bruna björnen är en symbol för Sverige och finns med på landets vapensköld.
 • Trots sin storlek och styrka är bruna björnar vanligtvis skygga och försöker undvika kontakt med människor, även om de kan vara farliga om de känner sig hotade eller instängda.
 • Även om du kan ha tur att se björnar i det vilda medan du vandrar i skogen eller på bergen, är det långt ifrån det säkraste sättet att se björnar från specialbyggda gömslen där chanserna att se björnar är mycket högre.

Resurser : Wildsweden

Relaterade inlägg

Hur Många ben har en Spindel

Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar