HurPedia

Kalorier i ett ägg

Hur Många Kalorier i ett ägg

Ägg i sig är låga på kalorier, men detta värde varierar beroende på storlek och vad du tillagar dem med. De ger näringsämnen som du inte hittar i många andra livsmedel, som vitamin D.

Ägg är en otroligt mångsidig mat. Från att steka till pochera finns det många sätt att tillaga ett ägg för att passa dina smakpreferenser.

Även om de är en populär frukostmat är de också ett fantastiskt tillskott till lunch- och middagsmåltider som sallader, soppor, smörgåsar, wokrätter och mer.

Om du äter ägg ofta undrar du kanske över deras kaloriinnehåll och näringsprofil. Den här artikeln förklarar allt du behöver veta om äggens näringsvärde.

Kaloribrytning

Antalet kalorier i ett ägg beror på dess storlek. Kanske inte överraskande kan du förvänta dig att ett litet ägg har något färre kalorier än ett stort.

Här är en generell uppdelning efter storlek. Kalorierna i varje storlek baseras på ett stort ägg som innehåller 72 kalorier per 50 gram.

 • Liten ägg (38 gram): 54 kalorier
 • Medium ägg (44 gram): 63 kalorier
 • Stort ägg (50 gram): 72 kalorier
 • Extra stort ägg (56 gram): 80 kalorier
 • Jätteägg (63 gram): 90 kalorier

Tänk på att detta gäller ett helt, vanligt ägg utan tillsatta ingredienser.

När du lägger till olja eller smör i en stekpanna för att tillaga ägget eller servera det tillsammans med bacon, korv eller ost, ökar kaloriinnehållet.

Till exempel har ett stort ägg tillagat i 1 matsked (14 gram) smör ungefär 174 kalorier.

 • En omelett med 3 ägg och ost tillagad i smör har cirka 400 kalorier. Eggs Benedict, som består av 2 pocherade ägg med en engelsk muffin, kanadensisk bacon och hollandaisesås, har närmare 900 kalorier.
 • Äggulor har också ett annorlunda kaloriinnehåll än äggvitor. Äggulan från ett stort ägg (17 gram) innehåller 56 kalorier, medan vitan från ett stort ägg (34 gram) innehåller 18 kalorier.
 • Men bara för att äggvitor är lägre i kalorier betyder det inte nödvändigtvis att de är hälsosammare än äggulor. Din kropp behöver tillräckligt med kalorier varje dag för att fungera optimalt och hjälpa dig att må bra.
 • Att välja livsmedel enbart baserat på deras kaloriinnehåll är inte rätt sätt att närma sig hälsosam kost. Istället börja prioritera livsmedel baserat på deras näringsdensitet, vilket är hur näringsrik en mat är i förhållande till dess kaloriinnehåll.

Sammandrag

Ett stort ägg har cirka 72 kalorier. Mindre ägg har något färre kalorier, medan större ägg har fler. Att lägga till andra ingredienser under tillagningen, som ost eller smör, ökar kaloriinnehållet.

Näringsfakta

Ett äggs näringsprofil handlar om mer än bara kaloriinnehållet. Faktum är att ägg är en otroligt mångsidig matvara som ger en mängd hälsosamma näringsämnen.

Här är näringsprofilen för ett helt, stort ägg (63 gram)

 • Kalorier: 72
 • Protein: 6 gram
 • Fett: 5 gram
 • Kolhydrater: mindre än 1 gram
 • Kolin: 31% av det dagliga intaget (DV)
 • Selen: 28% av DV
 • Vitamin B12: 21% av DV
 • Vitamin B2 (riboflavin): 16% av DV
 • Vitamin D: 6% av DV
 • Järn: 5% av DV

Ägg tillhandahåller högkvalitativt protein tillsammans med många viktiga vitaminer och mineraler. De är en av endast några livsmedel som tillhandahåller vitamin D, en näringsämne som är avgörande för friska ben, immunitet, celltillväxt och mer.
Selen är en annan viktig näringsämne som finns i ägg. Bland andra fördelar är detta spårmineral viktigt för reproduktiv hälsa och produktionen av sköldkörtelhormon.

Ägg innehåller också lutein och zeaxanthin, två föreningar kända som karotenoider. De fungerar som antioxidanter och hjälper till att skydda dina ögon från skador och tillstånd som åldersförändringar och grå starr.

Kom ihåg att många av näringsämnena i ägg finns i gulan. Att bara äta äggvita kommer inte att ge samma näringsämnen.

Fördelar

Tack vare den mångfald av näringsämnen som ägg innehåller, kan det att äta dem vara förknippat med fördelar.

För det första är att lägga till ägg i din kost ett utmärkt sätt att möta dina proteinbehov. Ägg anses vara en komplett protein, vilket innebär att de innehåller alla essentiella aminosyror — byggstenarna för protein — som din kropp behöver för optimal tillväxt, hälsa och reparation.

Att äta livsmedel med protein kan hjälpa dig att känna dig mätt mellan måltiderna och kan stödja viktminskning.

Vissa studier antyder att äta ägg till frukost minskar hungerkänslor mer än att äta flingor. Det är fortfarande oklart om denna effekt överförs till viktminskning.

Regelbundet att lägga till ägg i din kost kan också hjälpa dig att möta dina näringsbehov. Ägg innehåller en mängd olika makro- och mikronäringsämnen som är viktiga för tillväxt och hälsa.

En studie fann att vuxna som konsumerade hela ägg hade större intag av protein, fett, zink, selen och kolin jämfört med de som inte åt ägg.

På samma sätt associerades äggintag hos spädbarn med högre konsumtion av selen, kolin, vitamin B12 och karotenoiderna lutein och zeaxantin.

Att äta ägg för att möta dina kolinbehov kan vara särskilt relevant, med tanke på att många människor får för lite av detta näringsämne.

Detta essentiella näringsämne är vitalt för hjärnutveckling, celldifferentiering och överföring av nervimpulser. Det är särskilt viktigt att personer som är gravida och ammar får tillräckligt med kolin för den friska utvecklingen av deras barn.

Sammanfattningsvis är ägg en utmärkt mat att njuta av tack vare deras mångfald av viktiga näringsämnen.

Hur många kalorier i ett stekt ägg

Ett stekt ägg innehåller vanligtvis cirka 90 kalorier. Kaloriinnehållet i ett stekt ägg kan variera något beroende på faktorer som äggets storlek, mängden olja eller smör som används för stekning, och eventuella ytterligare ingredienser som tillsätts under tillagningen.

Ägg är en näringsrik mat, som ger protein, hälsosamma fetter, vitaminer och mineraler. En stor del av kalorierna i ett stekt ägg kommer från protein och fett. Ett stort ägg innehåller ungefär 6 gram protein, vilket är viktigt för att bygga och reparera vävnader i kroppen. Fettinnehållet i ett stekt ägg kommer från äggulan, som också innehåller viktiga näringsämnen som vitamin D, vitamin E och kolin.

Det är värt att notera att tillagningsmetoden kan påverka kaloriinnehållet i ägg. Att steka ägg innebär vanligtvis att man använder någon form av fett, som olja eller smör, vilket lägger till extra kalorier. Om du dock vill minska kaloriinnehållet kan du välja tillagningsmetoder som pochering eller kokning, som inte kräver tillsatt fett.

Sammanfattningsvis kan stekta ägg vara ett näringsrikt och läckert tillskott till din kost, men det är viktigt att vara medveten om portionsstorlekar och tillagningsmetoder för att säkerställa att de passar in i dina övergripande kalori- och näringsintagningsmål.

Hur många kalorier i ett kokt ägg

 • En kokt ägg innehåller vanligtvis cirka 72 kalorier.
 • Kalorimängden kan variera beroende på storlek och koktiden.
 • Äggvitan innehåller ungefär hälften av kalorierna, medan äggulan står för resten.
 • Kokta ägg är en källa till högkvalitativt protein och innehåller också viktiga näringsämnen som vitaminer och mineraler.
 • De flesta kalorierna kommer från protein och fett, medan kolhydratmängden är försumbar.
Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar