HurPedia

Vad far vinnaren av Eurovision 1

Vad får vinnaren av Eurovision Detaljer om det stora priset

Eurovision 2024 är i full gång! När akter från 37 tävlande länder går upp på scenen kommer fans från hela världen att rösta på sina favoritartister. Men, naturligtvis, bara 10 länder från varje semifinal går vidare till den stora finalen lördagen den 11 maj. Har du någonsin undrat vad vinnaren av Eurovision faktiskt får? Vi har det låga…

Vad får vinnaren av Eurovision?

Som vanligt tar vinnaren av Eurovision inget kontantpris hem. Enligt sångtävlingens officiella hemsida: ”Sången som har fått flest poäng vinner den ikoniska pokalen och framförs en gång till.”

Den beskrivna pokalen är i huvudsak en 1950-talsmikrofon i glas baserad på Kjell Engmans design. Den har getts till alla Eurovisionvinnare från 2008 och framåt, med början med Dima Bilan, som representerade Ryssland. På Eurovisions webbplats står det också att: ”Det vinnande landet kommer traditionellt att ges äran att vara värd för nästa Eurovision Song Contest.”

far-vinnaren-av-Eurovision

I år går både semifinaler och finalen på Malmö Arena i Sverige. Att hantera BBC:s bevakning av Eurovision 2024 kommer att vara Graham Norton, Scott Mills, Rylan Clark och Richie Anderson.

Även om vinnarna inte får någon ekonomisk belöning för Eurovision, har de historiskt sett fått stor berömmelse och erkännande runt om i världen. Det gällde i synnerhet Sveriges representanter från supergruppen ABBA från 1974 – som sedan blev en av de mest sålda akterna i popmusikhistorien.

Bucks Fizz och Céline Dion blev också kända efter att ha vunnit 1981 respektive 1988. Idag har Céline ett uppskattat nettovärde på 800 miljoner dollar.

vinnaren av Eurovision

År 2022 fick även Storbritanniens representant Sam Ryder – som korades till tvåan – oöverträffade framgångar. Efter att ha blivit en nationalhjälte för att vända Storbritanniens förlustsvit fortsatte sångaren att framföra sin hitlåt ”Space Man” på Queen’s Platinum Jubilee.

Hans inträde resulterade också i att han landade sitt första listinträde på den brittiska singellistan, som blev det brittiska Eurovision-bidraget på högst lista sedan Gina G:s ”Ooh Aah… Just a Little Bit” 1996. I ett historiskt ögonblick har Sam till och med bli den första Eurovision-akten någonsin att nomineras till bästa nya artist vid 2023 års Brit Awards.

Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar