HurPedia

stadier-och-typer-av-vartor

3 Stadier av en Vårtor som Faller av: Leta Efter dessa hudförändringar

De flesta hud vårtor är ofarliga och går ofta över av sig själva. Vårtbehandlingar kan påskynda borttagningen av vårtor som är smärtsamma. Även om det ofta är en enkel process, tar bort en vårta flera steg innan det behandlade området är klart.

Vårtviruset kan inte botas. Första linjens vårtbehandlingar hjälper vårtan att falla av genom att långsamt döda huden som skadats av viruset. De kan också utlösa ett immunsvar för att bekämpa viruset och hjälpa till att begränsa dess spridning. När denna hud dör krymper den och skalar av i lager.1

Att veta hur din hud reagerar efter en vårtbehandling kan hjälpa dig att leta efter tecken på framgång eller misslyckande. Det är normalt att vårtor blir mer fula eftersom behandlade hudlager dödas och tas bort under en period som kan vara upp till 12 veckor.2

Den här artikeln beskriver de normala hudförändringar som orsakas av vårtbehandlingar. Den förklarar också vad man ska göra när en behandlad vårta inte läker.

Stadier av vårta som faller av med behandling hemma

Den vanligaste hembehandlingen för borttagning av vårtor involverar receptfri salicylsyra, ett peelingsmedel som löser upp keratinet som utgör vårtan.3 Det uppmuntrar också en immunreaktion mot vårtviruset när syran irriterar den.

Salicylsyra erbjuder en enkel och vanligtvis smärtfri applicering, överkomlig och minimala biverkningar.4 En koncentration av 17% salicylsyra lokal vätska rekommenderas vanligtvis för vanliga vårtor, medan 40% salicylsyra vanligtvis är för större, tjockare vårtor som plantar vårtor. Salicylsyra är allmänt tillgänglig i formuleringar som inkluderar en gel, vätska eller självhäftande dyna.

När den används enligt anvisningarna kan salicylsyra vara effektiv och sällan smärtsam, även om det är en långsam process. Salicylsyra löser 70 % av vårtor inom 12 veckor efter daglig applicering. Stadierna i denna process börjar med förberedelser och omfattar följande steg:

Förberedelse:

 • Innan man applicerar salicylsyran lossas och mjukas vårtan så att medicinen lättare kan tränga in i huden. Du kan blötlägga vårtan i varmt vatten i minst 10 minuter.
 • Följ upp blötläggningen genom att använda en engångssmargelskiva eller pimpsten för att fila bort all död, vit hud. Undvik att fila in i den normala huden runt vårtan. Kassera smärgelbrädan och tvätta händerna för att undvika spridning av vårtans virus.

Ansökan:

 • Applicera läkemedlet på vårtans yta enligt produktinstruktionerna innan du går och lägger dig.
 • Skydda opåverkad hud från att behandlas med salicylsyra. Denna behandling bör endast röra vårtan.
 • Låt området torka, täck det med ett bandage, strumpa eller tejp och tvätta av läkemedlet på morgonen.

Vårtborttagning:

 • Upprepa appliceringen av salicylsyra varje natt eller enligt produktens instruktioner. Vårtvävnaden ska mjukna efter varje behandling så att den lätt kan gnuggas eller filas av.
 • Ta bort död vävnad dagligen eller vid behov. Använd en fil eller pimpsten enligt förpackningens anvisningar.
 • Om det behandlade området blir smärtsamt, sluta använda salicylsyran i två till tre dagar och återuppta sedan appliceringen.
 • Med tiden bör den behandlade vårtan bli mindre och mindre obekväm.
 • Fortsätt att behandla vårtan tills den lossnar strax under nivån på den omgivande huden. Avbryt behandlingen när basen av vårtan ser exakt ut som normal hud, utan tecken på kornighet eller svarta prickar.

Relaterade inlägg: Hur man somnar snabbt:

När hembehandling inte bör användas

Även om hembehandling med salicylsyra är bekväm och effektiv för många typer av vårtor, bör du rådgöra med en vårdgivare före självbehandling om du har följande tillstånd:

 • En lesion som du misstänker kanske inte är en vårta
 • En vårta på ditt könsorgan eller ansikte
 • Vårtor som kliar, gör ont, blöder eller bränner
 • Diabetes, speciellt om vårtan sitter på foten
 • Ett försvagat immunförsvar

Du bör också söka läkarvård för vårtor som förekommer var som helst på ett spädbarn eller ett litet barn.

Vårtläkning efter borttagning på kontoret

Vårtläkning efter borttagning på kontoret är vanligtvis snabbare än behandlingar hemma. Kryokirurgi för vårtor är den vanligaste första linjens behandling på kontoret. Denna behandling innebär applicering av flytande kväve för att frysa den drabbade huden, vilket förhindrar dess överlevnad.

Stadierna av en vårtläkning efter frysning involverar följande:

Förberedelse:

 • Ta bort eventuellt puder, smink eller lotion på området kring din vårta innan den behandlas.
 • Om din vårta är mycket tjock kan din läkare ta bort huden på toppen av vårtan med en liten skalpell för att hjälpa behandlingen att fungera bättre.

Ansökan:

 • Flytande kväve appliceras på toppen av vårtan och området något in i den omgivande vävnaden med hjälp av en bomullspinne eller sprayflaska.
 • Det flytande kvävet kan orsaka en känsla av att is fastnar på huden eller förfrysning i cirka två minuter.
 • Inom några minuter efter behandlingen kan du känna en het eller brännande känsla när din hud tinar. Den blir röd och börjar svälla.

Vårtborttagning:

 • Efter behandlingen kan din hud kännas öm under nästa dag eller två.
 • En klar eller blodfylld blåsa bildas vanligtvis på platsen för det behandlade området. Tidpunkten för blåsbildning kan variera beroende på vårtans läge och tjockleken på huden runt vårtan.
 • Om det inte bildas en blåsa kan en sårskorpa istället utvecklas.
 • Det finns inget behov av att täcka den behandlade huden, även om ett plåster kan användas utan att skada området.
 • Du kan bli instruerad att applicera en produkt som vaselin på det behandlade området dagligen i två veckor. Detta kommer att hjälpa det behandlade området att läka och förhindra skorpbildning.
 • Blåsan plattar vanligtvis ut på ungefär två till tre dagar och faller av på ungefär två till tre veckor, men det kan uppstå snabbare. Att försöka ta bort blåsan eller sårskorpan innan den faller av kan öka risken för ärrbildning eller infektion.
 • Kryokirurgi lämnar vanligtvis inte ett ärr efter att blåsan eller sårskorpan faller av.
 • Det behandlade området kan vara ljusare i färgen. Det kan ta flera månader för den behandlade huden att återgå till normal färg och utseende, även om det ibland kan vara permanent.
 • Behandling av en plantar vårta, som växer inåt, kan lämna ett hål efter vårtborttagning. Med tiden bör normal hudtillväxt bidra till att minska hålet.

Många vårtor kräver uppföljningsbehandling med fyra till sex veckor mellan behandlingarna. Antalet kryokirurgiska behandlingar som behövs för fullständig vårtborttagning beror på den behandlade vårtans läge, storlek och respons.

Vad fördröjer vårtläkning?

Det kan vara svårt att förutsäga tidpunkten för vårtläkning och vad som kommer att påverka läkningstidslinjen. Förutom att förstöra den skadade huden syftar vårtbehandlingar till att orsaka ett immunsvar mot viruset, men de dödar det inte. De faktorer som kan störa denna process är svåra att förutsäga.

Följande faktorer kan bidra till en fördröjning av vårtläkning:

 • Underlåtenhet att följa den dagliga 12-veckors behandlingsprocessen som ofta krävs för framgångsrika salicylsyrabehandlingar hemma
 • Använda en salicylsyrabehandling som är för svag för det drabbade området
 • Att ha en kryokirurgisk behandling som tillämpas under en kortare period än nödvändigt
 • Underlåtenhet att återvända för upprepad kryokirurgisk behandling när den första behandlingen ger dåliga resultat

Typer av vårtor

Att veta vilken typ av vårta du har kan hjälpa dig att avgöra om du ska försöka ta bort det hemma eller konsultera en vårdgivare för behandling. Medan alla hudvårtor orsakas av ett virus som kallas humant papillomvirus (HPV), kan de förekomma i olika former, enligt följande:

 • Vanliga vårtor: Dessa hårda, kupolformade vårtor varierar i storlek från ett knappnålshuvud till storleken på en ärta. De har en grov, fjällande yta och växer på dina fingrar, armbågar, knän och ansikte. Som namnet antyder förekommer vanliga vårtor oftast.
 • Filiforma vårtor: Dessa små vårtor visas på dina ögonlock, ansikte, läppar eller hals. De har ett trådliknande, spetsigt utseende och liknar små borstar med fingerliknande utsprång.
 • Platta vårtor: Dessa vårtor bildas i kluster i ansiktet, på benen och på baksidan av dina händer. De växer till storleken av ett knappnålshuvud med platta toppar och ett slätt utseende.
 • Periungual vårtor: Dessa vårtor visas som förtjockad hud runt naglarna där de kan orsaka sprickor (smärtsamma sprickor i huden).16
 • Plantar och palmar vårtor: Dessa vårtor visas på fotsulorna (plantar) eller handflatorna (palmar). Plantarvårtor kan bli ganska stora och göra ont när du går eftersom de trycks inåt av din kropps vikt.
 • Genitala vårtor: Dessa vårtor är små hårda knölar med grova ytor. De är sexuellt överförbara och påverkar bara ditt underlivsområde. Eftersom dessa vårtor är kopplade till livmoderhalscancer, analcancer och andra cancerformer kräver de omedelbar behandling av en vårdgivare.

Sammanfattning

Om du har en vårta som är smärtsam eller ful, kanske du föredrar att inte vänta tills den försvinner av sig själv. Att använda en vårtbehandling kan döda vårtan och hjälpa dig att återställa normal hud. Det kan också få ditt immunförsvar att attackera viruset som orsakar vårtor.

Även om de är effektiva kan dessa behandlingar ta tid för vårtan att dö. Under den perioden kan din hud se mycket sämre ut innan den blir bättre. Peeling och blåsor är vanliga effekter av första linjens vårtbehandlingar.

Att hålla jämna steg med behandlingar och vård enligt råd kan hjälpa dig att stödja de bästa resultaten. Att känna till den normala processen som är involverad i att döda en vårta kan hjälpa dig att märka när processen lyckas eller stannar och behöver mer vård.

Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar