HurPedia

Ägg Har Blivit Dåligt

5 Enkla Sätt Att Se Om Ett Ägg Har Blivit Dåligt

Hur vet man om ett ägg har blivit dåligt? Den här enkla checklistan kommer att se till att du inte använder ett dåligt ägg.

Så, du har en kartong ägg i kylen som har passerat sitt bäst-före-datum. Vad gör du nu? Allt är inte förlorat, eftersom det tryckta datumet på förpackningen inte är det definitiva utgångsdatumet. Faktum är att de flesta köpta ägg som förvaras i kylskåpet förblir färska i veckor efter det stämplade datumet.
Du kan inte enbart lita på dina ögon och det ”bäst före”-datumet för att avgöra om ett ägg fortfarande är tillräckligt bra att äta. Dessutom kan näsan inte alltid avgöra ett äggs färskhet heller.

Eftersom att äta ett dåligt ägg kan orsaka matförgiftning är det bättre att vara säker än ledsen. Innan du slänger hela utgångna kartongen i soporna, här är fyra snabba och enkla sätt att avgöra om ett ägg har blivit dåligt. Det bästa är att dessa grundläggande tips inte kräver att du kokar ett enda ägg.

Se om ägget Flyter

Det bäst bevarade hemligheten för att avgöra äggets färskhet är att se om det sjunker i vatten. För att testa äggvattentestet, fyll helt enkelt ett glas eller en skål med kallt vatten och sänk ner äggen. Om äggen sjunker till botten och ligger platta på sin sida är de fortfarande färska.

Agg Har Blivit Daligt

Om de sjunker, men står på ena änden i botten av glaset eller skålen, är äggen inte lika färska men fortfarande ätbara. Ett ägg som flyter upp till ytan är inte färskt och kan vara dåligt. Vetenskapen bakom detta baseras på det faktum att äggskalen är semipermeabla, vilket innebär att luft kan tränga igenom. Ju äldre ägget är, desto mer luft tränger igenom skalet, vilket får det att flyta.

Ruttna ägg släpper också ifrån sig gaser som kan göra dem flytande. Om ett ägg luktar illa eller om du är osäker på om det är dåligt, är det säkraste att kasta det.

Skaka Ägget

En annan metod, även om den inte är lika tillförlitlig som flytmetoden, är att hålla ett ägg upp till örat och skaka det. Om du hör vätska som skvalpar inuti är det gammalt och kan ha blivit dåligt. Å andra sidan innebär ingen ljud bra nyheter. Det sloshing ljudet pekar vanligtvis på en gammal, vattning äggula, så du vill kolla efter andra tecken på försämring innan du äter ägget.

Lukta på Ägget

Om ägget inte klarar luktsinnet är det dags att kasta det. När det är knäckt ska äggen ha en neutral doft – inte en distinkt lukt med svavlig, gasig eller sura anteckningar. En ruttna ägg lukt är ett oomtvistligt tecken på att ditt ägg inte är säkert att äta.

Tyvärr kan du ofta inte se, lukta eller smaka om ägg är förorenade med Salmonella, vilket är varför CDC rekommenderar att du kokar ägg tills både vit och gul är fasta.

Inspektera Skalen

Först, inspektera ditt ägg medan det fortfarande är i skalet. Om det har sprickor eller en slemmig eller mjölig yta är det troligtvis förorenat av bakterier eller mögel. Nu, om du är säker på att ägget var färskt i affären och det sprack på vägen hem, kan det vara säkert att använda. Enligt USDA bör du knäcka det trasiga ägget omedelbart och använda det, eller bryt ägget i en behållare, förslut den tätt innan du kylar och använd den inom två dagar.

Knäck Ägget För En Närmare Titt

Om det finns någon fråga om färskheten, knäck ägget på en plan yta och observera gulan och äggvitan. En rosa, gröngul eller iriserande äggvita är förstörd av Pseudomonas bakterier och ska kastas. Svarta eller gröna fläckar någonstans i ett ägg är också ett tecken på svamp- eller bakteriekontaminering, enligt Egg Safety Center. En ljusröd blodfläck är dock helt säker.

Färgen på gulan kan variera från blekgul till starkt orange och är en indikation på en hönas kost snarare än färskhet. Naturligtvis har många av oss lärt oss att gulan av ett hårdkokt ägg kan få en gröngul färg när det är överkokt, vilket inte är ett problem.

Hur man Använder Mindre Färska Ägg

Om dina ägg håller på att gå ut snart, ett läckert sätt att använda dem är att hårdkoka dem och stoppa dem i en burk med saltlake för att göra inlagda ägg. Var också säker på att hålla dina ägg fräschare längre genom att förvara dem på rätt plats i kylskåpet.

FAQs

Kan du äta ett ägg som flyter i vatten?

Ett ägg som flyter i vatten är inte längre färskt men kan fortfarande vara säkert att äta, enligt USDA
Mat Säkerhet och Inspektionstjänst. Skalägg från Gård till Bord | Mat Säkerhet och Inspektionstjänst.
Knäck ägget i en skål och observera om det har en obehaglig lukt eller ser missfärgat eller annorlunda ut, i vilket fall du bör kasta det.

Hur länge är ägg bra efter bäst före-datumet?

”Bäst före”-datumet indikerar inte hur länge ägg är bra, även om de måste köpas innan dess. Enligt det amerikanska jordbruksdepartementet varar ägg vanligtvis tre till fem veckor efter att du lagt dem i kylen.

Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar