HurPedia

agg vegar

Hur man koka ägg

Hur man koka ägg – Koka upp vatten först, lägg i äggen, starta timern. 6 minuter för lösa äggulor, 8 minuter för mjukkokta (mitt favorit!), 10 minuter för hårdkokta. Skala under vatten för att göra livet enklare.

Hur man koka ägg

Denna metod kommer att ge jämn resultat med den önskade färdighetsgraden oavsett vilken kastrull du använder och hur svag eller stark din spis är.

 1. Koka upp vatten först.
 2. Sänk försiktigt ner kylda ägg från kylskåpet.
 3. Sänk värmen något – så att äggen inte spricker på grund av att de slås runt men vattnet fortfarande är vid en mjuk kokning.
 4. Starta timern – 6 minuter för löskokt gula, 8 minuter för mjukt kokt, 10 minuter för klassiskt hårt kokt, 15 minuter för obehagligt gummiartade vitor och mjöliga torra gula.
 5. Överför till en stor skål eller diskbänk med kallt vatten.
 6. Skala under vatten och börja från basen (det är lättare).
Hur man kokar agg

Hur länge ska ägg kokas

 • Löskokta ägg och soldater – 3 minuter (kan inte skalas)
 • Rinnande gula – 6 minuter
 • Mjukt kokta – 8 minuter
 • Hårt kokta – 10 minuter

Mina äggkokningsregler & varför

 • Koka upp vatten innan du lägger i äggen – Ditt vatten kokar snabbare än mitt, eftersom du har en bättre kastrull och starkare spis. Så om vi båda börjar med ägg i kallt vatten och sedan låter det koka upp, kommer våra äggtider att vara olika.
 • Plus, vid vilken punkt anser du verkligen att vattnet kokar, så vid vilken punkt börjar du tidtagningen? Och vem vill stå över en gryta och vänta på den exakta stunden då det kokar upp så att du kan börja tidtagningen? Ta bort den variabeln! Börja alltid dina ägg i kokande vatten.
 • Sänk värmen något när äggen har lagts i – Så att äggen inte slås runt så att de spricker. Men håll vattnet på en lugn kokning / snabb sjudning annars kommer du att förlora värme. Målet: maximalt vatten som bubblar utan att äggen spricker.
 • Kylskåpskalla ägg – Försäkringspolicy för krämiga / rinnande äggulor, ägg är konsekvent lättare att skalas, plus det finns en konsekvent grundlinje för alla att koka ägg. 8 minuter för ett rumstempererat ägg = hårdkokt, kylskåpskallt ägg = löskokt!
 • Äggstorlek – De angivna äggtiderna ovan är för ”stora ägg” som säljs i kartonger märkta som sådana. ”Stora ägg” väger ~50 – 55g / 2 oz vardera, en storlek som föreskrivs enligt branschregler. För andra äggstorlekar:
  • Extra stora ägg (60g / 2.2 oz): lägg till 30 sekunder
  • Jumboägg (65g / 2.5 oz): lägg till ytterligare 1 minut
  • Emuägg: separat recept kommer en dag … (kanske! 😂
 • Träng inte grytan – Liten kastrull och för många ägg = inte tillräckligt med värme i vattnet per ägg = längre tillagningstid.
 • Kastrullstorlek – En 18 cm / 7″ kastrull är lämplig för 6 ägg, en 16 cm / 6″ kastrull för 4 ägg.
 • Spara is till cocktails – Is är värdefullt här. Det finns ingen anledning att slösa bort dem på dina morgonägg! En skål med kallt kranvatten är tillräckligt för att stoppa tillagningen.
 • Skala från basen – Det är enklare. Prova det.
 • Skala under vatten – Även enklare. Prova det!

Vilken typ av kokta ägg jag använder till vad

 1. Dippy eggs för soldater (3 minuter) – Gjorda för att doppa i brödpinnar (avbildade ovan), dessa kan inte skalas eftersom bara den yttre kanten av vitan är fast. Äggulorna är rinnande liksom det inre lagret av äggvitor, så du kan blanda det och doppa brödpinnarna i.
 2. Rinnande äggulor (6 minuter) – Jag använder inte dessa särskilt ofta eftersom de är lite besvärliga att skala eftersom äggvitorna är knappt fasta så de är ganska känsliga! Vanligtvis om jag är ute efter en rinnande äggula gör jag pocherade ägg (till exempel till Eggs Benedict) eller stekta ägg upp-och-ned (till hamburgare). Bara lättare att hantera och laga, tycker jag.
 3. Vad jag använder dem till – Caesar sallad och på toast med avokado i någon form (mosad/smord, guacamole eller avokadosås).
 4. Löskokta ägg ⭐️ (8 minuter) – Min favorit och standard kokt ägg eftersom det är på sitt bästa! Kokt så att äggulan är precis inställd vilket innebär att den är på sin optimala krämighet. Men äggulan är tillräckligt kokt så att den inte rinner när du skär i den.
 5. Vad jag använder dem till – sallader (Nicoise, kycklingpasta sallad, Gado Gado), utspridda genom fisk paj och för mina favorit äggsmörgåsar.
 6. Hårdkokta ägg (10 minuter) – Det andra alternativet för färdighet för ovanstående listade sallader. Jag föredrar löskokta framför hårdkokta helt enkelt eftersom äggulorna är krämigare och vitorna är mjukare.
 7. Överkokta ägg (12 minuter+) – Pulvriga äggulor och gummiaktiga äggvitor är inte enligt min smak, men gör dina ägg som du vill! Jag hoppas bara att ingen siktar på den fruktade grå ringen runt äggulan. Det är så överkokt som du kan få!

Problem med ägg som spricker?

För att förhindra att ägg spricker:

Hur man kokar ägg
 • Sänk ner äggen försiktigt med en hålslev eller liknande – släpp inte ner dem från hög höjd!
 • Minska värmen något så fort äggen läggs i så att vattnet inte kokar så våldsamt att äggen kastas runt så våldsamt att de spricker.

Det andra som kan orsaka att ägg spricker är tunna skal. Skalens tjocklek varierar, vilket kan bero på kycklingrasen och kycklingarnas kvalitet – och därmed äggen. Använder du frigående ägg?

Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar