HurPedia

POCHERADE AGG SA POCHER MAN ETT AGG PERFEKT

POCHERADE ÄGG: SÅ POCHER MAN ETT ÄGG PERFEKT

Pocherade ägg är en vacker sak. Äggvitan är precis tillräckligt fast på utsidan för att hålla en krämig, gyllene äggula i en rund liten äggpaket. Och med några tips kan även du lära dig hur man pocherar ett ägg perfekt varje gång!

Pocherade ägg är en av de saker jag tycker att folk ofta beställer på restauranger, men de gör inte så ofta hemma. Varför? Jag tror att de flesta skulle säga att det är svårt att få den perfekta, sfäriska formen utan massor av galna vita trådar.

Men att pochera är en av de bästa matlagningssätten för att skapa hälsosamma ägg. Så idag delar jag med mig av några tips för att göra det perfekta pocherade ägget. Jag har testat varje metod under solen (vinäger, salt, virvlande virvel, etc) och jag kommer att dela med mig av den beprövade metoden som fungerar.

Men om du är nybörjare, se till att titta på den här instruktionsvideon. Detta leder dig genom processen steg för steg!

TIPS SOM FUNGERAR (OCH INTE)

Salt: Jag märkte att tillsättning av salt i vattnet faktiskt skapade fler vita fluff. Salt ökar vattnets densitet vilket gör att mer av äggvitan flyter och sprider ut sig. Med andra ord, ett inte så vackert pocherat ägg.

 • Dom: Gör det inte.

Vinäger: Jag var till en början absolut emot att tillsätta vinäger i mitt vatten eftersom jag inte ville att mina ägg skulle smaka vinäger. Som det visar sig måste du tillsätta ganska mycket vinäger för att få någon vinägersmak överförd till ägget. Jag märkte att tillsättning av en matsked av en ljust färgad vinäger inte smaksatte ägget men det hjälpte till att hålla äggvitan samman.

 • Dom: Valfritt, men jag gör det.

Skapa en virvel: Vi har alla hört att det bästa sättet för pocherade ägg är att släppa dem i en virvlande virvel av vatten, eller hur? Ja, det här är sant. Det här hjälper till att skapa en mer sfärisk form när äggvitan lindar sig runt sig själv. Men här är verkligheten. Om du bara lagar ett pocherat ägg – kör på det. Om du lagar fler än ett pocherat ägg – oroa dig inte för virveln. Dina ägg kan inte vara lika sfäriska, men du kan tillaga flera samtidigt och de kommer fortfarande att smaka förbaskat bra.

 • Dom: Ja, för ett ägg. Nej, för mer än ett ägg.

Finmaskig sil: Detta är det enda tipset som konsekvent producerade det BÄSTA pocherade ägget. När du knäcker ett ägg kommer du att märka att det finns en fastare vit och en mer flytande vit. Det är den mer flytande vita som skapar alla dessa vita fluff. Så lägg till ägget i en finmaskig sil och den tunnare, mer flytande vita tas bort, vilket lämnar bara den fastare vita som kommer att omsluta gulan.

 • Dom: Gör det.

Djup kastrull med vatten: Efter att ha testat både en vanlig kastrull med vatten (4 tum djup) och en stekpanna fylld med vatten (2 tum djup) måste jag säga att den djupare kastrullen producerade en mer klassisk sfärisk eller tårformad form. Detta beror på att när ägget faller i vattnet sjunker gulan först och vitan dröjer efter. Du kan fortfarande göra pocherade ägg i en grundare kastrull, men formen blir plattare – liknande ett stekt ägg.

 • Dom: Använd en kastrull med minst 4 tum vatten.

Ramekin: De flesta säger att du först ska knäcka ägget i en ramekin och sedan hälla ägget i vattnet. Och det håller jag med om. Att använda en ramekin ser till att ditt ägg är 1) ordentligt knäckt med en obruten gula, 2) det finns inget skal i ägget, och 3) du kan lättare hälla ägget i ett enda snabbt drag. Kombinera nu den här metoden med den finmaskiga silen och du har en vinnande kombination.

 • Dom: Gör det.

FÄRSKA ÄGG ÄR BÄST

Nu när du har 6 tips för att göra de bästa pocherade äggen, finns det en viktig punkt som inte får förbises. Och det är att använda så färska ägg som möjligt. Det här är verkligen den viktigaste faktorn för att lyckas med dina pocherade ägg. Färska ägg har fastare vita, mindre vätskefyllda vita och behåller bara sin sfäriska form bättre.

Ideellt sett skulle det innebära att köpa färska ägg på morgonen när du ska pochera ägg. Men låt oss vara ärliga, de flesta av oss springer inte till marknaden bara för att göra frukost. Därför, om du använder tipsen ovan har du fortfarande bästa chansen att göra ett perfekt pocherat ägg.

Och om du har äldre ägg i kylen, som de nedan, glöm inte att de är perfekta för att göra mjuka och hårdkokta ägg.

HUR LÄNGE POCHERAR DU ÄGG?

För ett fast vitt och rinnande gula vill du pochera äggen i 3-4 minuter. Jag föredrar ett pocherat ägg i 3 minuter. Om du planerar att pochera en sats ägg i förväg och värma upp senare, tänk bara på att uppvärmning kan göra äggen lite fastare också.

KAN DU POCHERA ÄGG I FÖRVÄG?

Absolut! Efter att äggen har färdigpocherats, placera dem bara i ett isvattenbad och förvara dem i kylskåpet i upp till 2 dagar.

När du vill äta dem, tillsätt bara lite hett vatten i en liten skål eller kopp och lägg till det pocherade ägget tills det har värmts upp (ungefär 20-30 sekunder).

HUR MAN GÖR POCHERADE ÄGG (PERFEKT)

Är du självsäker i dina äggpocheringsfärdigheter? För att sammanfatta all information ovan, här är hur man pocherar ett ägg:

 • Koka upp en stor kastrull med vatten och sänk sedan värmen till låg (eller stäng av värmen).
 • Knäck ägget i en finmaskig sil (över en liten skål) och ta bort den vattniga äggvitan.
 • Överför ägget till en liten ramekin eller skål.
 • Tillsätt en matsked av ljusfärgad vinäger i kastrullen och rör om för att skapa en virvel.
 • Häll ramekinen med ägget i mitten av virveln och ställ en timer på 3 minuter.
 • När ägget är klart, använd en hålslev för att ta bort det pocherade ägget. Klappa försiktigt med ett pappershandduk för att avlägsna överflödigt vatten och ät omedelbart.
Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar