HurPedia

Agg Benedict2 2

Ägg Benedict Recept

Ägg Benedict

Den stora brunchfavoriten har äntligen kommit! Ärligt talat ville jag inte publicera detta utan också dela Pocherade Ägg och Hollandaisesås samtidigt, och det är MYCKET arbete att göra alla tre vilket är varför jag släpper detta månader senare än jag lovade.

Äggs Benedict – De fyra delarna

Här är de 4 komponenterna som utgör Eggs Benedict:

 • Pocherade ägg – medan det här receptet innehåller anvisningar för pocherade ägg, för en förklaring av specifika saker jag efterfrågar i receptet (som att använda kylskåpskalla ägg, sila äggen), se det separata receptet för Pocherade ägg för detaljer;
 • Hollandaisesås – detta är en av de stora klassiska såserna i världen som är ökänt svårt att göra för hand, även för erfarna kockar. Jag använder en riktigt enkel stavmixermetod som tar 90 sekunder platt med exakt samma kvalitet! 90% snabbare och felfri;
 • Skinka, bacon eller rökt lax – traditionellt sett gjordes Eggs Benedict med vad som kallas ”Kanadensisk bacon” i USA, vilket är ögonen på bacon som säljs i Australien (dvs ovalen, inte den strimmiga, feta delen). Men under åren har alla möjliga variationer utvecklats och här i Australien är den skinkversionen vanligare än bacon (bonus: det är lättare att skära igenom och äta). Rökt lax är mycket populär (min personliga favorit!). Fler variationer: krabba eller hummerkött för mycket lyxiga alternativ, bundna tillsammans med lite majonnäs och kanske en skvätt citron.
 • Engelsk muffin – det här är det traditionella brödet som används för Eggs Benedict, men nuförtiden, särskilt med utvecklingen av den trendiga bistropubliken, används alla möjliga fancy bröd. För närvarande är brioche väldigt populärt – och inte bara gult brioche, jag har haft det med jet svartfärgat kolbrioche också! (Vilket förresten, smakar precis likadant – det ser bara coolt ut, antar jag!).
Agg Benedict1

Hur man gör Eggs Benedict

Eggs Benedict är inte svårt, det handlar bara om ordningen i vilken saker tillagas så att allt kommer ihop medan allt är varmt. Så här är ordningen i vilken jag gör saker:

Förbered alla ingredienser och få vattnet att koka för de pocherade äggen;

Värm ugnen på låg värme för att hålla de engelska muffinsen och det tillagade baconet varmt;

Tillaga bacon – Om du använder bacon, tillaga baconet i detta skede och lägg sedan i ugnen för att hålla det varmt i en liten ugnsform täckt med folie. Om du använder skinka, lägg bara in den i ugnen för att värmas upp – ingen vill ha kall skinka med varmt-allt-annat för sina Eggs Benedict!

Rosta muffinsen och lägg sedan in dem i ugnen för att hålla dem varma;

Gör Hollandaisesåsen – min metod tar 90 sekunder platt, och den kommer att hålla sig varm i 15 minuter. Även vid rumstemperatur är det bra – du vill bara inte ha det kallt;

Pochera äggen med min enkla metod så att du kan göra 8 ägg i 2 omgångar (så det kommer inte att behövas värmas upp igen). Om du vill använda den traditionella virvelmetoden hittar du anvisningar i mitt recept för pocherade ägg, men var medveten om att det krävs erfarenhet för att göra flera ägg samtidigt med den här tekniken!

Montera – lägg muffinsen på serveringsfat, toppa med skinka/ägg/rökt lax, sedan ett pocherat ägg. Skeda över Hollandaisesåsen och servera!

Dessutom kan både de pocherade äggen och Hollandaisesåsen göras upp till 2 dagar i förväg och värmas upp igen – anvisningar finns i receptkortnoteringarna.

Hur man gör ENKEL Hollandaisesås

Så, först upp – Hollandaisesås – mitt enkla och felfria sätt! Du behöver ett högt glas, en kanna eller liknande som stavmixerhuvudet passar i – det måste nå ända ner till basen. Jag är ganska säker på att de flesta stavmixrar kommer med en kanna eller en milkshakebägare – men jag har ingen aning om var min är!

Här är vad du behöver för att göra Hollandaisesås, och hur du gör det:

Ingredienser i Hollandaisesås

Hur man gör Hollandaisesås

Agg kokta
 1. Separera äggen;
 2. Smält smöret;
 3. Blanda gulan med cayennepeppar, citronsaft, salt och vatten (för utspädning);
 4. Häll smöret långsamt över 45 sekunder medan du blandar konstant;
 5. När smöret är i, flytta stickan upp och ner för att blanda ordentligt i ytterligare 10 sekunder;
 6. Voilà! Perfekt Hollandaisesås till dina pocherade ägg!

BONUS: Kan göras i förväg och värmas upp.

Hur man gör pocherade ägg – mitt enkla sätt

Stegen nedan förklaras för mitt enkla sätt att göra pocherade ägg som även nybörjare kan använda. För den traditionella Virvelmetoden, se receptet för Pocherade ägg. Virvelmetoden ger mer ”perfekta” pocherade äggformar, men det kräver övning för att perfektionera, det är svårt att göra mer än ett åt gången, och du behöver ägg < 4 dagar gamla max.

För en fullständig förklaring av varför för stegen nedan, se receptet för Pocherade ägg. Om jag förklarar allt här kommer det att bli för mycket läsning för dig att komma igång med att göra dina Eggs Benedict! 😂

A. Förberedelse av pocherade ägg – nyckelsteg

Hurpedia Poached Egg 2
 • Filtrera äggen i ett litet durkslag för att dränera bort vattenaktiga vita, vilka är de största orsakerna till pocherade äggkatastrofer – de orsakar de spöklika vita wispiga.
 • Rör runt och låt de vattenaktiga vitorna droppa av i cirka 30 sekunder;
 • Tekopp – överför ägget till en tekopp för att enkelt glida ner i det heta vattnet. Mycket säkrare än att använda små skålar!
 • Upprepa för så många ägg som du planerar att göra i första omgången – 4 åt gången är lätt att hantera, 6 är för erfarna, 8 är för pocheringsproffs! (Åh, och du behöver en extra stor kastrull för 8!)

B. Rätt vattentemperatur

Att få rätt vattentemperatur är avgörande. Om vattnet är för snabbt, kommer ägget att röra sig för mycket och få de oordnade stråna. Men om det inte är tillräckligt varmt kan ägget inte ställa in och de vita bara löses upp i vattnet.

Jag har funnit att det bästa sättet att få rätt temperatur är att först koka upp vattnet (för att få tillräckligt med värme i det), sedan sänka värmen tills du får små bubblor som stiger upp från botten av kastrullen men inga stora bubblor som bryter ytan på vattnet.

C. Pochera äggen

Hurpedia Poached Egg 1

Det finns några viktiga tips i dessa steg här för att säkerställa framgång med pocherade ägg!

 • Rulla äggen ur tekoppen ner på botten av kastrullen medan du sänker tekoppen ner i vattnet. Anledning: Ju kortare avstånd äggen faller, desto bättre form kommer de att hålla;
 • Fortsätt med alla ägg, sprid ut dem över botten av kastrullen;
 • Rulla innan de ställer sig – efter 20 sekunder bör äggen knappt börja ställa sig men vara tillräckligt hanterbara för att rulla över – detta kommer att forma pocherade äggets form;
 • Pochera 2 minuter för fasta vita och rinnande gula, vänd en gång till för att göra en fin pocherad äggform;
 • Ta bort med hålslev – tryck för att kontroller
 • Låt rinna av och servera!

Se hur man gör det

Anteckningar om recept:

 1. Äggulor – separera äggen när de är kylskåpskalla, det är enklare. Använd metoden som visas i videon (passera gulan fram och tillbaka mellan den krossade skalet) eller bara knäck den i dina händer och låt de vita glida genom fingrarna ner i en annan skål.
  Du kommer att behöva 3 stora ägg, sålda märkta som ”stora ägg” i mataffärer, som väger 55 – 60g / 2 oz per ägg (branschstandard).
 2. Smör – den mjölkiga vitan som sjunker till botten av smält smör är mejerkomponenten i smör, och det klara gula fettet på toppen är 100% rent smörfett där all smak finns. För bästa smak, lämna mestadels av den mjölkiga vitan kvar. Om lite hamnar i är det verkligen inget problem (faktum är att många recept bara använder allt smör).
  Jag lämnar vanligtvis kvar cirka 1 till 2 msk smör.
  För en äkta restaurangklassad Hollandaisesås, använd ghee eller klarnat smör istället – detta är smöret minus alla mjölkföreningar, och det kommer att lyfta din Hollandaisesås till en annan nivå!
 3. Färskare ägg = bättre pocherade ägg eftersom de har bättre strukturell integritet. Gamla ägg är vattniga så de håller inte ihop lika bra när de pocheras. Att sila bort vattniga vita löser detta problem så att du kan göra perfekta pocherade ägg även om du inte har egna höns!
  Kylskåpskalla fungerar bäst eftersom äggvitorna är fastare (som nylagda ägg).
 4. Kastrullstorlek – använd en stor kastrull så det finns plats för äggen och att rulla dem. I videon kunde den lilla kastrull jag använde bara göra 4 ägg. Min stora gjutjärnsgryta klarar av 6.
  Virvelmetod – stor kastrull eller liten kastrull. Använd inte en stor kastrull – virveln kan vara så snabb, ägget kommer att snurra för snabbt och gulan kan separera från vita!
 5. Vattentemp – koka upp först för att få tillräckligt med värme i det, sänk sedan värmen. Om vattnet bubblar / rör sig för mycket = ägg rör sig = röra. Om inte tillräckligt varmt = ägg blandas i vattnet istället för att ställa in.
  Små bubblor som kommer upp från kastrullens botten är okej, men ha inte stora bubblor som bryter ytan. Ytan kan vara knappt darrande, men inte krusande.
  Efter att värmen har sänkts, lägg i äggen omedelbart innan vattentemperaturen sjunker.
 6. Gör i förväg – både pocherade ägg och Hollandaisesås kan göras upp till 2 dagar i förväg.
  Pocherade ägg – gör, sänk sedan ned i kallt vatten för att stoppa dem från att koka. Förvara i lufttät behållare i kylskåpet i 2 dagar. För att värma upp, koka upp vatten i en kastrull, sänk sedan värmen till låg. Lägg omedelbart i alla ägg, låt stå i 30 sekunder, sedan avrinn och använd enligt receptet. Se receptet för pocherade ägg för fullständiga anvisningar och foton.
  Hollandaisesås – gör sedan överför till lufttät behållare och förvara i kylskåpet i upp till 2 dagar. För att värma, placera lufttät behållare i stor skål med mycket varmt (men inte kokande varmt) kranvatten. Låt stå i 20 minuter, rör om, byt vatten och upprepa vid behov tills såsen är uppvärmd. Kan spädas med en liten mängd varmt kranvatten. Se receptet för Hollandaisesås för fullständiga anvisningar och foton.
Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar