HurPedia

Earth Picture

Jordan Dag(Earth day) | Historien om Jordan Dag

Historien om Jordan Dag

Fira Earth Day med dessa tips för att hjälpa vår miljö.

Vår planet är en fantastisk plats, men den behöver vår hjälp för att frodas! Det är därför som varje år den 22 april firar över en miljard människor Earth Day för att skydda planeten från saker som förorening och skogsskövling. Genom att delta i aktiviteter som att plocka upp skräp och plantera träd, gör vi vår värld till en lyckligare, hälsosammare plats att leva på.

Den första Jordan Dag firades år 1970, när en senator från Wisconsin i USA organiserade en nationell demonstration för att öka medvetenheten om miljöfrågor. Kundkretsen ägde rum över hela landet och vid årets slut hade den amerikanska regeringen skapat Environmental Protection Agency. År 1990 var Earth Day en händelse som firades av över 140 länder runt om i världen.

Du kan fira och skydda planeten på samma gång. Kolla in dessa Earth Day-idéer för att hjälpa till att rädda planeten när som helst på året.

BLIV EN AVFALLSKRIGARE

Antalet sopbilar amerikaner fyller varje år skulle sträcka sig halvvägs till månen. Toalettpappersrör, gjorda av kartong, tar två månader att brytas ned på en soptipp. En plastflaska håller sig kvar mycket längre – det kan ta över 450 år att brytas ned! Men istället för att kasta i sopkorgen kan du omvandla dessa föremål till ett fantastiskt teleskop eller en blomsterplanterare.

Innan du kastar något, tänk på om det kan återvinnas eller återanvändas. Du kan också minska avfallet genom att minska mängden saker du köper. Till exempel, kolla på biblioteket efter den bok du måste läsa innan du besöker butiken.

PLANTERA ETT TRÄD

Jordan Dag

Forskare uppskattar att ungefär 15 miljarder träd i världen huggs ner varje år, så hjälp till att kompensera för den förlusten genom att plantera ett träd själv. Träd absorberar koldioxid och frigör syre för människor att andas.

De ger också skydd och mat åt djur som ekorrar och ugglor. Beroende på var träden planteras kan deras skugga till och med minska behovet av luftkonditionering under varmare månader. Hur många fler anledningar behöver du för att bli miljövänlig?

Stäng av ljuset

Earth Day

Behöver den lampan verkligen vara på när solen skiner? Elektricitet uppstår inte bara av sig själv – den måste produceras från saker omkring oss.


Ofta kommer den från fossila bränslen (som kol, olja eller naturgas) som bidrar till klimatförändringar. Men elektricitet kan också produceras från förnybara källor som vind, vatten, solen och till och med elefantbajs! Oavsett var den kommer ifrån, försök att spara elektrisk energi genom att bara använda det du behöver.

BEGRÄNSA DIN VATTENANVÄNDNING

Det kan verka som om det är överallt, men rent, drickbart vatten är en begränsad resurs. Faktum är att mindre än en procent av vattnet på jorden kan användas av människor. (Resten är antingen för salt eller för svårt att komma åt.) Genom att stänga av kranen när du borstar tänderna kan du spara upp till åtta gallon vatten om dagen. För att hjälpa till att spara ännu mer vatten, utmana dig själv att ta en kortare dusch (men ändå bli ren!).

ERBJUDA DIN TID

Med en förälders tillstånd, frivilligt att plocka upp skräp i en närliggande park, starta en insamling av återvinningsbara föremål, eller organisera en visning av en miljötema film. Genom att engagera dig och arbeta med andra, hjälper du inte bara jorden – du skapar också nya vänner!

SPRID BUDSKAPET

Prata med dina vänner och familjemedlemmar om vad du gör och be dem om hjälp. Behöver du få igång konversationen? Samla alla och återkoppla till naturen genom att ta en av våra Ut och njut-utmaningar, eller kolla in några andra gröna tips som du kan dela med dig av. Ju fler människor som gör något, desto bättre blir vår planet!

VAR EN PLANETHJÄLTE!

Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar