HurPedia

tänder

Hur många tänder vi har

Våra tänder tjänar olika funktioner än bara att tugga, inklusive att hjälpa till med talens tydlighet. Att förstå de olika typerna av tänder kan ge insikt i deras roller och betydelse i vårt dagliga liv.

Vi har totalt 32 tänder som vuxna, kallade permanenta eller sekundära tänder. Dessa inkluderar 8 iständer, 4 hörntänder (även kallade cuspider), 8 förkindtänder (även kallade bicuspider) och 12 kindtänder, inklusive 4 visdomständer. Barn har vanligtvis 20 tänder.

Relaterade inlägg:// Hur tidigt kan du ta ett graviditetstest hemma?

Typer av tänder

  • Iständer: Dessa är de skarptandade tänderna som finns längst fram i vår mun och används för att bita i mat. Vuxna har totalt 8 iständer, med 4 i överkäken och 4 i underkäken. De är vanligtvis de första tänderna som dyker upp, vanligtvis runt 6 månaders ålder.
tander

Hörntänder (Cuspider): Placerade bredvid iständerna, är hörntänderna spetsiga tänder som används för att riva mat. Vuxna har 4 hörntänder, med 2 på toppen och 2 på botten. De kallas också cuspider.

  • Förkindtänder (Bicuspider): Belägna bredvid hörntänderna, är förkindtänderna större tänder med platta ytor och åsar. De hjälper till att krossa och mala maten till mindre bitar. Vuxna har totalt 8 förkindtänder, med 4 på toppen och 4 på botten. De ersätter barnets mjölktänder när barnen blir äldre.
  • Kindtänder: Dessa är de största och starkaste tänderna, med totalt 12 hos vuxna—6 på toppen och 6 på botten. Kindtänderna har en stor yta som hjälper till att mala maten. De spelar en avgörande roll i matsmältningen och är vanligtvis de sista tänderna som kommer fram.
  • Vishetständer (Tredje Molarer): Vishetständerna är den sista uppsättningen av kindtänder som kommer fram, vanligtvis mellan 17 och 25 års ålder. Men inte alla har tillräckligt med plats i munnen för att visdomständerna ska kunna växa ordentligt. I sådana fall kan de bli påverkade och kräva borttagning.

Att förstå de olika typerna av tänder kan hjälpa till att upprätthålla oral hälsa och känna igen potentiella tandproblem. Det är fascinerande hur varje typ av tand bidrar unikt till processen med att tugga och smälta maten.

Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar