HurPedia

Glutenfri Kladdkaka Recept

Glutenfri Kladdkaka Recept | Svenska Chococlate Cake

För en mjölfri godbit, prova denna Glutenfri Kladdkaka | Svenska Chococlate Cake

Om du inte har bovete, fungerar fullkornsmjöl och vetemjöl lika bra för en version utan gluten. Jag är ganska säker på att fullkorns-dinkel också skulle fungera bra.

Det här är en vansinnigt enkel kaka att göra och det enda sättet du verkligen kan förstöra den på är om du gräddar den för mycket. När du tar ut kakan från ugnen kommer den fortfarande vara kladdig i mitten.

Glutenfri Kladdkaka Recept

Glutenfri Kladdkaka
 • Förberedelsetid: 15 min
 • Tillagningstid: 14 min
 • Klar på: 29 min
 • Antal portioner: 8-12 skivor

Ingredienser

 • 1 dl + 2 matskedar (141 gram) ljust bovetemjöl eller 1 dl + 2 matskedar (155 gram) Bob’s Red Mill 1-to-1 Glutenfri Bakningmjöl för glutenfri, eller för en icke-glutenfri version, använd 1 dl (125 gram) fullkornsmjöl eller vanligt mjöl
 • 1/2 dl (58 gram) holländsk-process kakao, sikta om klumpig (jag tror att Hershey’s Special Dark Cocoa Powder också skulle fungera)
 • 2 teskedar bakpulver
 • 1/4 tesked salt
 • 2 stora (50 gram vardera, utan skal) ägg, rumstemperatur, eller 2 chiaägg1 för vegan
 • 2 dl (200 gram) kokossocker, tätt packat (det är bäst att väga detta) eller 2 dl (200 gram) strösocker
 • 1/2 dl (113 gram) raffinerad2 kokosolja, smält eller 1/2 dl (113 gram) smör, smält (använd kokosolja för mjölkfri / vegan)
 • 1 tesked vaniljextrakt

Recept

 1. Förvärm ugnen till 350°F (175°C). Smörj sidorna på en 8″ (20 cm) rund bakform och klä botten med bakpapper.
 2. I en mediumstor bunke, blanda ihop mjölet, kakao, bakpulver och salt. Ställ åt sidan.
 3. I en stor bunke, blanda ihop de återstående ingredienserna (ägg till vanilj). Det är okej om blandningen börjar skilja sig åt. Den kommer att förenas när du tillsätter de torra ingredienserna.
 4. Tillsätt den torra blandningen i den våta och rör bara tills det är blandat. Det kommer troligtvis att vara väldigt tjockt och klibbigt.
 5. Häll smeten i den förberedda formen och baka i 14 minuter eller tills en tandpetare som sätts in vid kanten av kakan kommer ut ren. (En tandpetare som sätts in i mitten kommer ut blöt.) Kanterna ska vara krispiga och mitten fortfarande fuktig och klibbig. Den kommer se underbakad ut men den kommer inte vara helt flytande.
 6. Låt kakan svalna i 10 minuter i formen och kör sedan en parningskniv runt kanten på formen.
 7. Vänd kakan upp och ner på en serveringsfat och ta bort bakpappret (om du använder en form med löstagbar kant, behöver du inte vända). Om du gjorde den glutenfria versionen kan den vara lite kornig när den fortfarande är varm. Låt den svalna och kornigheten försvinner.
 8. Servera varm, rumstempererad eller kall. Förvara i en lufttät behållare i upp till 2 dagar eller kylskåp i 5 dagar.

Noteringar

 • För att göra ett chiaägg, blanda ihop 1 matsked malda chiafrön och 2,5 matskedar vatten. Så för detta recept, använd 2 matskedar malda chiafrön + 5 matskedar vatten. Låt stå i 5 minuter eller tills det blir segt som ett ägg.
 • Du kan använda omärkt om du inte har något emot en liten kokossmak.

FAQs

Kan jag använda andra ägg-substitut?

Jag har bara provat vanliga ägg och chia-ägg men tror att andra äggsubstitut skulle fungera bra.

Kan jag använda vanligt kakao-pulver eller måste det vara Dutch-process?

Jag har ett annat recept, dessa zucchinibrownies, och vissa har nämnt hur när de gör dem med vanligt kakao-pulver, blir de mer kakaaktiga och mindre kladdiga. Så jag är tveksam att rekommendera det här. Men om du provar det, vänligen låt oss veta i kommentarerna hur det blev!

Kan jag använda något istället för de fyra listade mjölsorterna?

Jag har bara testat det här receptet med de fyra mjölsorterna som nämns. Du kan prova en annan glutenfri bakblandning som är avsedd som en 1:1 ersättning för allmänt mjöl, men eftersom jag inte har provat dem kan jag inte säga om de skulle fungera lika bra som den jag använde (från Bob’s Red Mill).

Kan jag använda något istället för kokossocker eller strösocker?

En annan typ av strösocker skulle förmodligen fungera, så länge det är något du skulle använda istället för strösocker. Att använda en flytande sötning skulle inte fungera eftersom det skulle göra kakan mer kakaig och den skulle förlora sin kladdighet.

Kan jag använda något istället för kokosolja eller smör?

Jag använder det aldrig, men jag gissar att ghee skulle fungera! Inte så säker på olivolja och andra flytande oljor.

Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar