HurPedia

Hur Många Länder Finns Det I Europa?

Hur många länder finns det i Europa?

Europa är en fascinerande kontinent som sträcker sig över en stor yta med en rik historia och mångfaldig kultur. En vanlig fråga som många ställer sig är: Hur många länder finns det i Europa? Svaret på denna fråga kan variera beroende på hur man definierar ”land” och vilka gränser man använder. Men låt oss försöka ge en klar bild av situationen.

Europa är den näst minsta kontinenten i världen, efter Australien, men det är den tredje mest folkrika, med över 750 miljoner människor. Det ligger helt och hållet på norra halvklotet och mestadels på det östra halvklotet.

Europa delar Afro-Eurasiens kontinentala landmassa med både Afrika och Asien. Europas yta är cirka 10,53 miljoner kvadratkilometer (4,06 miljoner kvadratkilometer).

Antalet länder i Europa

Enligt de flesta internationella organisationer, inklusive FN, finns det 44 länder i Europa. Dessa inkluderar stora nationer som Tyskland, Frankrike och Italien, samt mindre stater som Monaco, San Marino och Liechtenstein.

Några intressanta fakta om Europas länder:

  1. Ryssland och Turkiet: Ryssland är det största landet i världen och en del av det ligger i Europa, medan en annan del ligger i Asien. På samma sätt ligger en liten del av Turkiet i Europa, men större delen ligger i Asien. Båda dessa länder räknas ibland som både europeiska och asiatiska.
  2. Vatikansstaten: Detta är världens minsta självständiga stat både i befolkning och i yta. Den ligger helt inom staden Rom i Italien och fungerar som centrum för den romersk-katolska kyrkan.
  3. Nya länder: Efter Sovjetunionens fall 1991 och Jugoslaviens upplösning uppstod flera nya självständiga stater, som Litauen, Estland och Serbien.

Kriterier för att vara ett land

Att definiera vad som utgör ett land kan ibland vara komplicerat. Här är några av de viktigaste kriterierna:

  • Egen regering och administration: Ett land har sin egen regering och styr sina egna angelägenheter.
  • Definierade gränser: Ett land har tydliga geografiska gränser.
  • Internationellt erkännande: Ett land erkänns ofta som självständigt av andra länder och internationella organisationer, även om det finns undantag.

Europa och EU

Det är också värt att notera att inte alla europeiska länder är medlemmar i Europeiska unionen (EU). EU består för närvarande av 27 medlemsländer. Länder som Norge, Schweiz och Island är inte medlemmar, men har ändå nära relationer med EU genom olika avtal.

Lista över europeiska länder

Det finns 50 länder i Europa, men endast 44 av dem har sin huvudstad på den europeiska kontinenten. Det största landet i Europa är Ryssland, följt av Ukraina och Frankrike. Det minsta landet i Europa är Vatikanstaten, som bara är cirka 0,44 kvadratkilometer (0,17 kvadrat miles) i yta.

1Russia
2Germany
3United Kingdom
4France
5Italy
6Spain
7Ukraine
8Poland
9Romania
10Netherlands
11Belgium
12Czechia
13Greece
14Portugal
15Sweden
16Hungary
17Belarus
18Austria
19Serbia
20Switzerland
21Bulgaria
22Denmark
23Finland
24Slovakia
25Norway
26Ireland
27Croatia
28Moldova
29Bosnia and Herzegovina
30Albania
31Lithuania
32North Macedonia
33Slovenia
34Latvia
35Kosovo
36Estonia
37Montenegro
38Luxembourg
39Malta
40Iceland
41Andorra
42Monaco
43Liechtenstein
44San Marino
45Holy See

Topp 10 europeiska länder efter befolkning

Här är de 10 europeiska länderna efter invånarantal, med deras beräknade befolkningar från och med 2023. Ryssland är det överlägset mest folkrika landet i Europa, med över 145 miljoner människor.

Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien är de nästa fyra mest folkrika länderna, vart och ett med över 60 miljoner människor.

Europeiska länderBefolkning
Russia 145.6 M
Germany 83.1 M
France  68 M
United Kingdom 66.8 M
Italy 60.2 M
Spain 47 M
Ukraine 44.3 M
Poland 37.9 M
Romania  19.3 M
The Netherlands 17.3 M

Sammanfattning

Europa är en kontinent med 44 länder, var och en med sin unika historia och kultur. Från små stadsstater till stora länder som sträcker sig över två kontinenter, erbjuder Europa en otrolig mångfald. Oavsett om man räknar antal länder baserat på geografiska, politiska eller kulturella kriterier, är Europa en av de mest intressanta och varierade delarna av världen.

Så nästa gång någon frågar ”Hur många länder finns det i Europa?”, kan du stolt svara med att det finns 44 erkända länder på denna fascinerande kontinent.

FAQs

Finns det 51 eller 44 länder i Europa?

Enligt den konventionella definitionen finns det 44 suveräna stater eller nationer i Europa. Inte inkluderade är flera länder, nämligen Turkiet, som bara ockuperar en liten del av östra Thrakien på den europeiska Balkanhalvön. Cypern, en ö i Medelhavet, är geografiskt sett en del av Mindre Asien (Mellanöstern).

Vilka är de 3 största länderna i Europa?

De största länderna i Europa efter landområde
Ryssland – 3 972 400 kvadratkilometer. Ryssland är det största landet i Europa efter landyta. …
Ukraina – 605 628 kvadratkilometer. …
Frankrike – 551 394 kvadratkilometer.

Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar