HurPedia

månen från jorden

Hur långt är månen från jorden?

Att svara på frågan ”hur långt är månen från jorden?” kan förändras beroende på när du frågar det.

Den är det ljusstarkaste objektet på vår natthimmel, men hur långt är månen från jorden?

Månens avstånd från jorden påverkar styrkan hos oceanernas tidvatten och utseendet på solförmörkelser på vår himmel.
Det genomsnittliga avståndet mellan den blå planeten och dess enda naturliga satellit är cirka 238 855 miles (384 400 kilometer), enligt NASA.

Månen kretsar inte runt jorden i en perfekt cirkel, så det finns platser längs dess bana där den antingen är närmare eller längre bort från vår planet än detta genomsnittliga avstånd.

KORTASTE AVSTÅNDET MELLAN MÅNEN OCH JORDEN:PERIGEE

När månen når sitt kortaste avstånd till jorden – känt som perige – är den cirka 226 000 miles (363 300 km) bort.

Om perige sammanfaller med en fullmånfas kallas detta vanligtvis en supermåne. Termen är inte vetenskaplig, men den används av himmelskådare när fullmånen visas inom 90% av perige.

Supermånar verkar ungefär 17% större och 30% ljusare än årets svagaste måne. Eftersom månens gravitation utövar en dragkraft på jordens hav för att producera tidvatten kan månens närmare närhet till jorden runt perige också utlösa högre än vanligt tidvatten.

STÖRSTA AVSTÅND MELLAN MÅNEN OCH JORDEN: APOGEUM

När månen är på sitt längsta avstånd från jorden, känt som apogeum, är den cirka 251 000 miles (405 500 km) från vår planet. En av de tydligaste naturliga visuella representationerna för apogeum är solförmörkelser av typen annular, eller ”ring av eld”.

En anmärkningsvärd egenskap hos solförmörkelser är slumpmässigheten i deras existens. Under de närmaste 600 miljoner åren kommer månens närhet till jorden att vara cirka 400 gånger större än solens avstånd till jorden. Eftersom stjärnans diameter också är ungefär 400 gånger större än månens, tenderar båda objektens skivor att matcha nästan perfekt under solförmörkelser. Detta ger ögonblick av totalitet när bara solens korona kikar fram bakom månen.

Men om den nya månfasen som producerar solförmörkelser sammanfaller med apogeet, betyder månens längre avstånd från jorden att månskivan kommer att se mycket mindre ut på himlen. Även om de fortfarande är spektakulära, blockerar inte ringformiga solförmörkelser helt ut solen. Istället lämnar de en ring av solskivan synlig för åskådare.

Hur Lång tid tar det att åka till Månen

Restiden mellan himlakroppar påverkas främst av den energi som investeras i resan. Denna energi omfattar ansträngningarna från bärraketen, raketmotorernas manövrar och användningen av drivmedel. Rymdfärd kretsar i huvudsak kring att hantera energi effektivt.

Vanliga lösningar för månöverföringar inkluderar Hohmann-liknande och gratis returöverföringar. Den förstnämnda kräver minst energi men kan begränsas av uppskjutningsförhållanden och lämpar sig bäst för kortare resor.

Den senare, även om den kräver mer energi, säkerställer säkerheten genom att tillåta en återgång till jorden även om raketmotorn misslyckas under införandet av en omloppsbana. Apollo-uppdragen använde gratis returöverföringar och tog vanligtvis cirka 3 dagar att nå månen, medan Hohmann-liknande överföringar vanligtvis varar cirka 5 dagar på grund av månens varierande avstånd från jorden.

För närvarande var den snabbaste besättningsflygningen till månen Apollo 8. Rymdfarkosten gick in i månbanan bara 69 timmar och 8 minuter efter uppskjutningen enligt NASA.

Här tar vi en titt på hur lång tid en resa till månen skulle ta med tillgänglig teknik och utforskar restiderna för tidigare uppdrag till vår månkamrat.

Relaterad : Hur Lång tid tar det att åka till Månen

MÅNEN FJÄRNAS

Månen var en gång mycket närmare jorden. Under solsystemets barndom när planeterna precis höll på att slutföra sin bildning, kolliderade en protoplanetär jord med ett objekt av storleken Mars som kan ha bildats längre bort från solen. Känt som Theia, producerade dess kollision det material som skulle samla sig för att bilda månen.

Avståndet mellan jorden och månen ökade med tiden. För närvarande driver månen bort från vår planet med en hastighet av ungefär 1,5 tum (3,8 cm) per år, ungefär samma hastighet som dina naglar växer!

YTTERLIGARE RESURSER

Utforska avståndet till månen mer detaljerat med den här artikeln från Royal Museums Greenwich. Lär dig hur man mäter avståndet till månen med en månförmörkelse eller en parallax med den här funktionen från Universe Today. Fortsätt utforska avståndsmätningar från månen till jorden med den pedagogiska webbplatsen Earth How.

Om du vill ta de bästa bilderna av månen som du kan, är vår guide om hur man fotograferar månen full av experttips om tekniker, tider och verktyg för att hjälpa dig börja ta de mest imponerande månbilderna du kan. Våra bästa kameror för astrofotografering och bästa objektiv för astrofotografering kan också hjälpa dig att ta de bästa månbilderna du kan, oavsett din färdighetsnivå.

Sugen på en mer ingående månbelyst rundtur med vår steniga följeslagare? Vår ultimata guide till att observera månen kommer att hjälpa dig att planera ditt nästa stjärnskådningäventyr, oavsett om det handlar om att utforska de månliga haven, bergiga terrängen eller de många kratrarna som täcker landskapet. Du kan också se var astronauter, rover och landare har vågat sig med vår guide för observation av Apollo-landningsplatser.

Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar