HurPedia

Tvätta Håret

Hur Ofta ska man Tvätta Håret

Att tvätta håret för mycket kan ta bort det sebum som din hårbotten producerar, vilket är viktigt för friskt och glansigt hår. Men det är okej att tvätta håret så snart det känns smutsigt när du rör vid det.

Faktorer som påverkar din tvättplan

Allas hår är olika. Dessa faktorer kan påverka när du bör tvätta håret.

Ålder

Beroende på din ålder kommer oljekörtlarna i din hårbotten vara mer eller mindre aktiva.

”Oljekörtlarna är under kontroll av androgenerna (manliga könshormoner),” säger Dr. Khetarpal. ”Det är därför yngre människor vanligtvis har mer aktiva oljekörtlar, eftersom deras hormonnivåer är högre.”

Å andra sidan har kvinnor efter klimakteriet en minskning av androgener, vilket leder till mindre oljeproduktion. Med tiden har även män mindre aktiva körtlar.

Relaterade inlägg : // Hur många tänder vi har

Etnisk bakgrund

En annan avgörande faktor för hur ofta du bör tvätta håret är din etnicitet.

”Speciellt afroamerikaner har extremt torrt hår, och om de tvättar för ofta kan deras hår bli torrt och skört, vilket kan leda till att det bryts,” säger Dr. Khetarpal.

I dessa situationer föreslår hon att inte tvätta håret dagligen.

Hårlängd

Oljekörtlar, även kallade talgkörtlar, finns endast i din hårbotten. Denna olja (eller talg) behöver ta sig hela vägen ner längs varje hårstrå till ändarna för att återfukta det.

Detta är varför längre hår ofta blir torrt – det är svårare att hålla ändarna återfuktade.

”Ofta blir ju längre ditt hår, desto torrare blir ändarna,” säger Dr. Khetarpal.

Hårtyp

Av liknande skäl tenderar lockigt, grovt hår att vara mycket torrare än rakt silkeslent hår. I fallet med lockigt hår måste oljan färdas längs korkskruvade strån för att återfukta ändarna.

Självklart, om du har torrt hår, bör du tvätta det mindre ofta.

Förutom lockigt, rakt, långt eller kort hår finns även kemisk behandling, vilket också tenderar att göra håret mer ömtåligt.

Aktivitetsnivå

Om du tränar och svettas mycket kan du undra om du alltid ska tvätta håret efteråt.

Dr. Khetarpal säger nej. ”Även med daglig träning behöver du inte tvätta håret dagligen.”

Hon säger att det är viktigare att ta hänsyn till din hårtyp, struktur och den mängd oljeproduktion du vanligtvis upplever.

”Jag brukar råda patienter att hålla sig till ett standardtvättschema för håret, oavsett om det är tre gånger i veckan, en gång i veckan eller en gång i månaden,” säger hon.

Hur länge är för länge?

Igen beror allt på din unika uppsättning faktorer.

”Beroende på din hårtyp kan den tid som är ’för länge’ att tvätta håret variera,” säger Dr. Khetarpal. ”För afroamerikaner bör denna grupp tvätta håret minst två gånger i månaden. För andra grupper, åtminstone två till tre gånger i veckan för att minimera inflammation och överväxten av normal jäst som lever på hårbotten.”

Tecken på att du tvättar för ofta

Hur vet du om du tvättar håret för mycket? Du kan uppleva följande:

  • Torrt, sprött hår.
  • Håravfall.
  • En torr, irriterad eller kliande hårbotten

Å andra sidan kan i vissa fall att inte tvätta tillräckligt ofta leda till problem med mjäll, även känt som seborroisk dermatit.

I dessa fall kan personer behöva ett medicinskt schampo, antingen över disk eller receptbelagt.

”Användning av ingredienser som ketokonazol, selen sulfid och zinkpyrition minskar nivåerna av jäst som lever på hårbotten och orsakar torrhet, klåda och fjällning – eller vad som vanligtvis kallas mjäll,” säger Dr. Khetarpal.

Tips för att använda mindre schampo

Så hur kan du minska antalet gånger du schamponerar? Här är några tips.

  • Använd torrschampo. Torrschampon kan hjälpa mellan tvättar för att dämpa oljorna, även om de inte ersätter traditionella schampon. ”De innehåller pulver som hjälper till att absorbera hårets oljor, och dessa oljor avlägsnas ytterligare när du kammar igenom det,” förklarar Dr. Khetarpal.
  • Fokusera på balsambehandlingar. ”För dem med längre hår är det bäst att fokusera balsambehandlingar på ändarna, inte rötterna,” noterar Dr. Khetarpal. ”Vissa människor tycker också om att använda naturliga oljor, som kokosnöt, olivolja eller jojoba – men mitt rekommendation är att inte överdriva det.”
  • Utvärdera dina stylingprodukter. Geler, hårspray, krämer och serum kan ansamlas i ditt hår och hårbotten, vilket kan leda till irritation, skada och göra att ditt hår känns oljigt. ”Om du använder mycket stylingprodukter, överväg att använda ett rengörande schampo en till två gånger per månad för att ta bort ansamlingen,” säger Dr. Khetarpal.
  • Schamponera bara dina rötter. Om du använder för mycket kan schampo skada ditt hår. Prova bara att schamponera dina rötter för att säkerställa att du rengör din hårbotten och tar bort överskottsolja. ”Detta förhindrar att ändarna blir för torra och bryts,” råder Dr. Khetarpal.
  • Du har förmodligen hört detta argument: Om du tvättar håret mindre ofta svarar dina oljekörtlar genom att bli mindre aktiva (och producera mindre olja).

Resurser : Cleveland Clinic

Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar