HurPedia

vatten

Hur Mycket Vatten ska Man Dricka Per Dag

Vatten: Hur mycket ska du dricka varje dag?

Vatten är avgörande för god hälsa. Får du tillräckligt? Dessa riktlinjer kan hjälpa dig att ta reda på det.

Hur mycket vatten bör du dricka varje dag? Det är en enkel fråga med inget lätt svar.

Studier har producerat varierande rekommendationer under åren. Men dina individuella vattenbehov beror på många faktorer, inklusive din hälsa, hur aktiv du är och var du bor.

Ingen enda formel passar alla. Men att veta mer om din kropps behov av vätskor kommer att hjälpa dig att uppskatta hur mycket vatten du bör dricka varje dag.

Relaterade inlägg :// Hur mycket protein behöver du?

Vilka är hälsofördelarna med vatten?

Vatten är din kropps huvudsakliga kemiska komponent och utgör cirka 50% till 70% av din kroppsvikt. Din kropp är beroende av vatten för att överleva.

Varje cell, vävnad och organ i din kropp behöver vatten för att fungera korrekt. Till exempel:

 • Förs hjälpa till att göra sig av med avfall genom urinering, svettning och tarmrörelser
 • Håller din temperatur normal
 • Smörjer och skyddar leder
 • Skyddar känsliga vävnader

Brist på vatten kan leda till uttorkning — ett tillstånd som inträffar när du inte har tillräckligt med vatten i din kropp för att utföra normala funktioner. Även mild uttorkning kan suga ur din energi och göra dig trött.

Hur mycket vatten behöver du?

Varje dag förlorar du vatten genom din andning, svettning, urinering och tarmrörelser. För att din kropp ska fungera korrekt måste du fylla på dess vattenförråd genom att konsumera drycker och livsmedel som innehåller vatten.

Så hur mycket vätska behöver den genomsnittliga, friska vuxna som bor i ett tempererat klimat? Det amerikanska National Academy of Sciences, Engineering, and Medicine har fastställt att ett tillräckligt dagligt intag av vätska är:

 • Ungefär 15,5 koppar (3,7 liter) vätskor per dag för män
 • Ungefär 11,5 koppar (2,7 liter) vätskor per dag för kvinnor

Dessa rekommendationer täcker vätskor från vatten, andra drycker och mat. Ungefär 20% av det dagliga vätskeintaget kommer vanligtvis från mat och resten från drycker.

Vad sägs om rådet att dricka 8 glas om dagen?

Du har förmodligen hört rådet att dricka åtta glas vatten om dagen. Det är lätt att komma ihåg, och det är ett rimligt mål.

De flesta friska människor kan hålla sig hydratiserade genom att dricka vatten och andra vätskor när de känner sig törstiga. För vissa människor kan färre än åtta glas om dagen vara tillräckligt. Men andra människor kanske behöver mer.

Du kanske behöver modifiera ditt totala vätskeintag baserat på flera faktorer:

 • Träning. Om du utför någon aktivitet som får dig att svettas behöver du dricka extra vatten för att täcka vätskeförlusten. Det är viktigt att dricka vatten före, under och efter träning.
 • Miljö. Varmt eller fuktigt väder kan få dig att svettas och kräver extra vätska. Uttorkning kan också inträffa på höga höjder.
 • Allmän hälsa. Din kropp förlorar vätskor när du har feber, kräkningar eller diarré. Drick mer vatten eller följ en läkares rekommendation att dricka orala vätskeersättningslösningar. Andra tillstånd som kan kräva ökat vätskeintag inkluderar urinvägsinfektioner och urinvägsstenar.
 • Graviditet och amning. Om du är gravid eller ammar kan du behöva ytterligare vätskor för att hålla dig hydratiserad.

Är vatten det enda alternativet för att hålla sig hydratiserad?

Nej. Du behöver inte bara förlita dig på vatten för att uppfylla dina vätskebehov. Det du äter ger också en betydande del. Till exempel är många frukter och grönsaker, som vattenmelon och spenat, nästan 100% vatten per vikt.

Dessutom består drycker som mjölk, juice och örtteer till största delen av vatten. Även koffeinhaltiga drycker — som kaffe och läsk — kan bidra till ditt dagliga vattenintag. Men var försiktig med sockerhaltiga drycker. Vanlig läsk, energidrycker eller sportdrycker och andra söta drycker innehåller vanligtvis mycket tillsatt socker, vilket kan ge fler kalorier än nödvändigt.

Hur vet jag om jag dricker tillräckligt?

Ditt vätskeintag är förmodligen tillräckligt om:

 • Du känner sällan törst
 • Ditt urin är färglöst eller ljusgult

Din läkare eller dietist kan hjälpa dig att bestämma den mängd vatten som är rätt för dig varje dag.

För att förhindra uttorkning och se till att din kropp har de vätskor den behöver, gör vatten till ditt dryckesval. Det är en bra idé att dricka ett glas vatten:

 • Till varje måltid och mellan måltiderna
 • Innan, under och efter träning
 • Om du känner dig törstig

Ska jag oroa mig för att dricka för mycket vatten?

Att dricka för mycket vatten är sällan ett problem för friska, välnärda vuxna. Idrottare kan emellertid ibland dricka för mycket vatten i ett förs

ök att förhindra uttorkning under långvarig eller intensiv träning. När du dricker för mycket vatten kan dina njurar inte göra sig av med överskottet av vatten. Natriumhalten i ditt blod blir utspädd. Detta kallas hyponatremi och det kan vara livshotande.

Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar