HurPedia

Fotball

Regler För Fotboll

Fotboll är en av de äldsta sporterna i världen och med det; det är också en av de mest erkända. Höjdpunkten av den internationella spelet kommer i form av Fotbolls-VM. Det finns också turneringar som Europamästerskapet, Copa America och Afrikanska mästerskapen.
På hemmaplan kommer de starkaste ligorna från England (Engelska Premier League), Spanien (La Liga), Italien (Serie A) och Tyskland (Bundesliga). På vissa platser i världen är sporten också känd som fotboll.

Spelets mål

Målet med fotboll är att göra fler mål än din motståndare under en 90-minuters speltid. Matchen är uppdelad i två halvlekar om 45 minuter vardera. Efter den första halvleken tar spelarna en 15-minuters viloperiod som kallas halvtid. De andra 45 minuterna kommer att återupptas och eventuell tid som bedöms läggas till av domaren (skadetid) kommer att läggas till därefter.

Relaterade inlägg : // Hur Lång är en Fotbollsmatch

Spelare och Utrustning

Varje lag består av 11 spelare. Dessa består av en målvakt och tio utespelare. Planens dimensioner varierar från varje arena men är ungefär 120 meter lång och 75 meter bred. På varje plan kommer du att ha en 6-yardslåda bredvid målet, en 18-yardslåda som omger 6-yardslådan och en mittcirkel. Varje halva av planen måste vara en spegelbild av den andra i termer av dimensioner.

I grund och botten är utrustningen som behövs för en fotbollsmatch en plan och en fotboll. Dessutom kan spelare ses bära fotbollsskor med dubbar, benskydd och matchande tröjor. Målvakterna kommer dessutom att bära vadderade handskar eftersom de är de enda spelarna som får hantera bollen. Varje lag kommer att ha en utvald lagkapten.

Poäng

För att få poäng måste bollen gå in i din motståndares mål. Hela bollen måste vara över linjen för att det ska räknas som ett legitimt mål. Ett mål kan göras med vilken del av kroppen som helst förutom handen eller armen upp till axeln. Målet består av en ram som mäter 8 fot hög och 8 yards bred.

Att vinna spelet

För att vinna måste du göra fler mål än dina motståndare. Om poängen är lika efter 90 minuter kommer spelet att sluta oavgjort förutom i cupmatcher där spelet kan gå till förlängning och till och med straffsparkar för att avgöra vinnaren. Spelare måste använda sina fötter för att sparka bollen och förbjuds att använda sina händer förutom målvakter som kan använda vilken del av kroppen som helst inom 18-yard-boxen (mer om detta kan hittas i nästa avsnitt).

Fotbollsregler

• En match består av två halvlekar på 45 minuter med en 15 minuters paus emellan.
  • Varje lag kan ha minst 11 spelare (inklusive 1 målvakt som är den enda spelaren som får hantera bollen inom 18-metersområdet) och minst 7 spelare krävs för att utgöra en match.
  • Planen måste vara gjord av antingen konstgräs eller naturligt gräs. Storleken på planen får variera men måste vara mellan 100-130 yards lång och 50-100 yards bred. Planen måste också markeras med en rektangulär form runt omkretsen som visar utmarkeringar, två sexmetersområden, två 18-metersområden och en mittcirkel. En plats för en straffspark som är 12 yards från båda målen och mittcirkeln måste också vara synlig.
  • Bollen måste ha en omkrets på 58-61 cm och vara av rund form.
  • Varje lag kan namnge upp till 7 avbytarspelare. Byten kan göras när som helst under matchen och varje lag får göra högst 3 byten per sida. Om alla tre avbytare har gjorts och en spelare måste lämna planen på grund av skada kommer laget att tvingas spela utan ersättning för den spelaren.
  • Varje match måste inkludera en domare och två assisterande domare (linjedomare). Det är domarens uppgift att agera som tidtagare och fatta eventuella beslut som kan behöva fattas såsom foul, frispark, inkast, straffar och tilläggstid i slutet av varje halvlek. Domaren kan rådgöra med de assisterande domarna när som helst i matchen angående ett beslut. Det är de assisterande domarnas uppgift att upptäcka offsidesituationer i matchen (se nedan), inkast för båda lagen och också hjälpa domaren i alla beslutsprocesser när det är lämpligt.
  • Om matchen behöver gå till förlängning på grund av att båda lagen är jämna efter ordinarie tid läggs 30 minuter till i form av två 15-minutershalvlekar efter de utsedda 90 minuterna.
  • Om lagen fortfarande är jämna efter förlängningen måste en straffsparkstävling äga rum.
  • Hela bollen måste korsa mållinjen för att det ska räknas som ett mål.
  • För begångna fouls kan en spelare få antingen ett gult eller rött kort beroende på foulens allvar; detta beror på domarens bedömning. Det gula kortet är en varning och ett rött kort är ett avvisande av den spelaren. Två gula kort motsvarar ett rött kort. När en spelare har blivit utvisad kan de inte ersättas.
  • Om bollen går ut över sidlinjerna från en motståndare är det inkast. Om den går ut över sidlinjerna från en anfallsspelare är det målspark. Om den kommer från en försvarsspelare är det hörna.

Offsideregeln i fotboll

Offside kan ropa när en anfallsspelare är framför den sista försvararen när passningen spelas till dem. Offsideregionen är utformad för att avskräcka spelare från att bara hänga runt motståndarens mål och vänta på en passning. För att vara på rätt sida måste de vara placerade bakom den sista försvararen när bollen spelas till dem. Om spelaren är framför den sista försvararen anses han vara offside och en frispark till försvarande laget kommer att blåsas.

En spelare kan inte bli fast i offside i sin egen planhalva. Målvakten räknas inte som en försvarare. Om bollen spelas bakåt och spelaren är framför den sista försvararen anses han inte vara offside.

FAQs

Vad är regel 7 i fotboll?

Lag 7 – Matchens längd. 1. Spelperioder. En match pågår i två lika halvlekar på 45 minuter som endast får reduceras om domaren och de två lagen har kommit överens om det innan matchstart och är i enlighet med tävlingsreglerna. 2.

Vad är regel 10 i fotboll?

Lag 10 – Fastställande av matchens resultat
Ett mål görs när hela bollen passerar över mållinjen, mellan målstolparna och under ribban, förutsatt att ingen förseelse har begåtts av laget som gjort målet.

Vad är regel 1 i fotboll?

Lag 1: Spelfältet
Planen måste vara rektangulär till formen och tydligt markerad av två korta mållinjer och två långa linjer. Fältet är uppdelat i halvor, åtskilda av halvvägslinjen, som löper från mittpunkterna på varje kantlinje.

Vad betyder 7 aside-fotboll?

Sjumannafotboll är en av fotbollens minifotbollsvarianter, som spelas bland sju spelare i varje lag. Spelet består av en målvakt och sex utespelare.