HurPedia

Hur Länge Håller Ägg

Hur Länge Håller Ägg Innan De Blir Dåliga?

Med rätt förvaring kan ägg hålla i några veckor i kylskåpet och runt 1 år i frysen. Men deras kvalitet kan börja försämras med tiden, vilket resulterar i förändringar i smak och konsistens.

Ägg blir sällan dåliga om de förvaras korrekt.

I USA och vissa andra länder, inklusive Australien, Japan, Sverige och Nederländerna, kräver ägg kylförvaring. Detta beror på att äggen i dessa länder tvättas och desinficeras kort efter att de har lagts, i ett försök att förhindra kontaminering med Salmonella, bakterien som ofta orsakar matförgiftning från fjäderfäprodukter.

Men förutom att avlägsna bakterier, kan tvättningen av ett ägg skada dess naturliga skyddande hinna, vilket kan göra det lättare för bakterier att tränga igenom skalet och kontaminera ägget.

Förekomsten av bakterier inuti ett ägg är vad som så småningom får det att bli dåligt eller ruttna.
Att hålla ett ägg vid kylskåpstemperaturer (under 4°C) bromsar dock bakterietillväxten och hjälper till att förhindra att de tränger genom skalet.

Kylförvaring är faktiskt så effektivt för att kontrollera bakterietillväxt att, i kombination med äggets skyddande skal och enzymer, blir ägg som förvaras i kylskåp sällan dåliga — så länge de har hanterats och förvarats korrekt.

Äggkvaliteten försämras dock över tid. Detta innebär att luftfickan i ägget blir större och att gulan och vitan blir tunnare och mindre elastiska. Så småningom kan ägget torka ut istället för att bli dåligt.

Trots dessa förändringar kan ett ägg vara helt säkert att äta under en lång tid.
Men ägg håller inte för alltid, och det kommer en tidpunkt när du bör slänga dem.

Sammanfattning

Ägg blir sällan dåliga om de har hanterats korrekt och förvarats i kylskåp. Deras kvalitet försämras dock över tid, och till slut behöver du slänga dem.

Hur länge håller ägg?

Om ägg har transporterats och förvarats på rätt sätt kan de hålla i flera veckor i kylen och ännu längre i frysen .

Enligt livsmedelsverket i USA (FDA) måste alla ägg hållas under 45°F (7°C) från det att de tvättas tills de köps – men det är lika viktigt att ägg hanteras och förvaras korrekt efter att du har köpt dem (9Trusted Source).

Det betyder att du snabbt bör lägga äggen i kylskåpet för att förhindra kondens, vilket kan underlätta bakteriers rörelse genom skalet (8).

Idealiskt sett bör ägg förvaras i sin ursprungliga kartong längst in i kylen. Detta förhindrar att de absorberar lukter och skyddar dem mot temperaturförändringar när kylskåpsdörren öppnas och stängs (2Trusted Source, 8).

Du kan också använda en termometer för att kontrollera att kylskåpet har rätt temperatur (under 40°F eller 4°C) (10Trusted Source).

Denna tabell visar hur länge ägg kan förvaras innan de blir dåliga eller så pass lågkvalitativa (smak och konsistens) att det är bäst att kasta dem (8, 10Trusted Source):

FöremålRumstemperaturKylskåpFrys
Färska ägg med skalMindre än 2 timmar i USA, Japan, Australien, Sverige eller Nederländerna; 1–3 veckor i andra länder3–5 veckorEj rekommenderat
Råa äggulorMindre än 2 timmar2–4 dagar1 år för bästa kvalitet
Råa äggvitorMindre än 2 timmar2–4 dagar1 år för bästa kvalitet
Hårdkokta äggMindre än 2 timmar1 veckaEj rekommenderat
Pastöriserat äggersättningsmedelMindre än 2 timmar10 dagar oöppnat, 3 dagar efter öppningUpp till 1 år för bästa kvalitet; ej rekommenderat om öppnat
ÄggtoddyMindre än 2 timmar3–5 dagar om köpt, 2–4 dagar om hemmagjord6 månader; ej rekommenderat att frysa hemmagjord äggtoddy
Gratänger med äggMindre än 2 timmar3–4 dagar2–3 månader när bakad
Pajer eller quicheMindre än 2 timmar3–4 dagar1–2 månader när bakad; ej rekommenderat för pajer med krämfyllning

Det rekommenderas inte att frysa ägg i skalet. Om du vill bevara dem längre än de rekommenderade 3–5 veckorna i kylen kan du knäcka dem i en fryssäker behållare och hålla dem frysta i ett år eller mer.

Ägg kan förvaras i frysen på obestämd tid, men deras kvalitet börjar försämras efter en viss tid. Se också till att din frys håller en temperatur under 0°F (-18°C) (10Trusted Source).

När du är redo att använda dem, flytta behållaren till kylen för att tina upp dem och använd dem inom 1 vecka.

Om du bor utanför USA i ett land där höns är vaccinerade mot Salmonella och ägg inte tvättas och kyls, kan ägg förvaras säkert i rumstemperatur i 1–3 veckor, om så önskas (11Trusted Source).

Efter cirka 5 dagar i rumstemperatur börjar dock äggens kvalitet försämras. Och efter cirka 21 dagar förlorar äggets naturliga försvarsinneffekt sin verkan (11Trusted Source, 12Trusted Source).

Ägg kan placeras i kyl eller frys efter denna tidpunkt för att förlänga hållbarheten, men de kommer inte att hålla lika länge som ägg som förvarats i kylskåp sedan inköp.

Om du bor i USA eller ett annat land där ägg måste kylas bör ägg inte lämnas i rumstemperatur i mer än 2 timmar (8).

Sammanfattning

Färska ägg kan förvaras i kylskåp i 3–5 veckor eller ungefär 1 år i frysen. Förvara dem i originalkartongen, långt bak i kylen, för att bevara kvaliteten.

Hur vet du om ett ägg fortfarande är bra?

Om du är osäker på hur länge dina ägg har varit i kylen, finns det flera sätt att avgöra om de fortfarande är bra eller inte.

Första steget är att kontrollera sista förbrukningsdag eller bäst före-datum som står tryckt på kartongen. Om dagens datum är innan detta datum, behöver du inte oroa dig.

Alternativt kan du titta efter förpackningsdatumet. Detta skrivs som ett tresiffrigt nummer som motsvarar dagen på året då äggen tvättades och förpackades. Till exempel, 1 januari är 001. Om äggen är mindre än 30 dagar från förpackningsdatumet, kan du vara säker på att de fortfarande är bra.

Men dina ägg kan vara bra i flera veckor efter dessa datum. I så fall är det bästa sättet att avgöra om ett ägg har blivit dåligt att göra ett luktprov.

Andra metoder, som att lysa ägget eller använda flyttestet, kan bara visa om ägget är färskt, men inte om det har blivit dåligt.

Innan du gör ett luktprov, kontrollera om skalet har några sprickor eller om det ser pudrigt eller slemmigt ut. Om så är fallet, kasta ägget. Om allt ser bra ut, knäck ägget på en ren, vit tallrik innan du använder det. Kontrollera om det finns någon missfärgning eller konstig lukt.

Ett ägg som har blivit dåligt ger ifrån sig en omisskännlig lukt. Om allt ser normalt ut och ägget inte luktar, är det okej att använda.

Det är dock viktigt att notera att ägg som är kontaminerade med bakterien Salmonella kan se och lukta helt normalt, även om de kan göra dig sjuk .

Därför bör du se till att koka ägg tills både vitan och gulan är fasta för att döda eventuella bakterier som kan finnas. Mat som innehåller ägg, som gratänger, bör tillagas till en minsta innertemperatur på 71°C (2Trusted Source, 8).

Även om många människor föredrar halvkokta ägg, bör vissa grupper undvika detta på grund av ökad risk för matförgiftning, inklusive små barn, äldre vuxna, gravida och personer med försvagat immunförsvar.

För recept som kräver råa ägg, som Caesarsalladsdressing, är det bäst att använda pastöriserade ägg (2Trusted Source, 8).

Sammanfattning

Om ett ägg har passerat bäst före-datumet kan det fortfarande vara bra att använda. Knäck ägget på en ren, vit tallrik. Om det ser normalt ut och inte luktar konstigt, är det okej att använda.


Hur man använder äldre ägg

Om dina ägg inte är de färskaste men fortfarande inte är dåliga, finns det vissa sätt att använda dem på bästa sätt. På samma sätt finns det vissa användningsområden som passar bättre för färska ägg.

Äldre ägg är perfekta för kokning. När ett ägg åldras och dess luftficka blir större, blir det lättare att skala. Äldre ägg är ett bra val för hårdkokta ägg, fyllda ägg eller äggsallad .

Äldre ägg kan också användas för äggröra, omeletter, gratänger eller quiche.

Däremot bör stekta ägg och pocherade ägg helst göras med färska ägg.

Ju längre ett ägg står i kylen, desto rinnigare blir dess gula och vita. Detta innebär att använda ett äldre ägg kan resultera i en rinnig röra istället för ett fast stekt ägg eller ett kompakt pocherat ägg.

Dessutom kan ett gammalt ägg vara mindre effektivt som jäsningsmedel vid bakning .

Ändå kan äldre ägg användas för nästan alla syften. Om du är osäker på hur länge ett ägg har legat i kylen, knäck det och gör ett luktprov först.

Sammanfattning

Kokta ägg är lättare att skala om de görs med äldre ägg. Äldre ägg är också bra att använda till äggröra, omeletter, gratänger eller quiche. Färska ägg är bäst för stekning, pochering eller bakning.


Slutsats

Om du kastar dina ägg när datumet på kartongen har passerat kan du slösa bort fullt användbara ägg.

Med rätt förvaring kan ägg hålla i minst 3–5 veckor i kylen och ungefär 1 år i frysen.

Ju längre ett ägg förvaras, desto mer försämras dess kvalitet, vilket gör det mindre fast och mer rinnigt.

Äldre ägg är dock fortfarande bra för flera användningsområden. De är idealiska för kokning och kan användas till omeletter, äggröra eller bakade äggrätter.

Om du är osäker på hur länge ett ägg har varit i kylen, knäck det på en ren tallrik och kontrollera att det ser normalt ut och inte luktar innan användning.

Rulla till toppen

Utforska

Snabba Länkar